Універсальні та етноспецифічні ресурси міжкультурної адаптації студентів-іноземців

Автор(и)

  • А.О. Борисова

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-28.%25p

Ключові слова:

студенти-іноземці, міжкультурна адаптація, особистісні ресурси, життєстійкість, толерантність до невизначеності, копінг, етнічна ідентичність, етнічна толерантність.

Анотація

У статті проаналізовано проблеми міжкультурної адаптації студентів-іноземців у країні навчання. Виявлено зміст процесу міжкультурної адаптації, її прояви та результати, зовнішні та внутрішні фактори успішності. Визначено, що навіть за сприятливим поєднанням усіх умов процес міжкультурної адаптації може призводити до низки негативних ефектів. Показано, що найпоширенішим негативним ефектом переїзду в іншу країну є культурний шок. Розглянуто вплив культурного шоку на етнопсихологічний статус студентів-іноземців. Виявлено, що найпоширенішим наслідком негативного впливу культурного шоку на етнопсихологічний статус є порушення етнічної ідентичності та зниження етнічної толерантності. Зроблено висновок про те, що зазначені особливості перебігу міжкультурної адаптації студента-іноземця дозволяють віднести її до складних життєвих ситуацій. Здійснено теоретичний аналіз проблеми особистісних ресурсів подолання складних життєвих ситуацій. Обґрунтовано теоретичну модель особистісних ресурсів міжкультурної адаптації студентів-іноземців у країні навчання. Виділено універсальні та етноспецифічні ресурси у структурі цієї моделі. Сформульовано положення, що до універсальних ресурсів міжкультурної адаптації належать життєстійкість, толерантність до невизначеності, здатність до конструктивного копінгу, до етноспецифічних – позитивна етнічна ідентичність та етнічна толерантність. Проведено емпіричне дослідження, в результаті якого доведено, що найбільш успішні стратегії міжкультурної адаптації пов’язані з високим рівнем життєстійкості, толерантності до невизначеності, конструктивними копінг-стратегіями, позитивною етнічною ідентичністю та етнічною толерантністю.

Посилання

Почебут Л.Г. Кросс-культурная и этническая психология /

Л.Г. Почебут. – СПб. : Питер, 2012. – 336 с.

Солдатова Г.У. Психология межэтнической напряженности / Г.У. Солдатова. – М. : Смысл, 1998. – 389 с.

Стефаненко Т.Г. Этнопсихология / Т.Г. Стефаненко. – М. :

Институт психологии РАН; «Академический проект»,

– 320 с.

Oberg K. Cultural Shock : Adjustment to new cultural

environments / К. Oberg // Practical аnthropology. – 1960. –

№ 7. – P. 177–182.

##submission.downloads##

Як цитувати

Борисова, А. (2019). Універсальні та етноспецифічні ресурси міжкультурної адаптації студентів-іноземців. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (28). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-28.%p