Самоставлення підлітків з різними типами ґендерно-рольової поведінки

Автор(и)

  • А.В. Мирошнеченко

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-28.%25p

Ключові слова:

самоставлення, гендер, гендерна роль, гендерна ідентичність, фемінінність, маскулінність, андрогінність, недиференційованість.

Анотація

Стаття присвячена дослідженню актуальної проблеми гендерних особливостей самоставлення сучасних підлітків як важливого компонента їхньої гендерної самосвідомості, адже саме в підлітковому віці відбувається остаточне формування гендерної ідентичності, підліток приймає себе як представника певної статі і на основі цього формує ставлення до себе, будує свою поведінку. Розкрито психологічні основи понять «самоставлення», «гендер» і «гендерна роль». Окреслено проблему системного підходу щодо визначення психологічного змісту самоставлення, що дозволяє розглядати дане поняття на трьох рівнях психологічного буття людини: діяльності, особистості як суб’єкта діяльності та самосвідомості як смислового ядра особистості. В результаті емпіричного дослідження з’ясовано співвідношення основних типів гендерно-рольової поведінки підлітків (маскулінний, фемінінний, андрогінний, недиференційований). Виділено основні значущі відмінності самоставлення підлітків з різними гендерними ролями за такими критеріями: «Інтегральне почуття «за» чи «проти» свого Я», «Самоповага», «Ауто-симпатія», «Очікуване ставлення інших», «Самоінтерес», «Самовпевненість», «Ставлення інших», «Самоприйняття», «Самокерівництво», «Самозвинувачення», «Саморозуміння». Зроблено висновок, що гендерна ідентичність підлітка, яка проявляється в певних видах гендерної ролі, може розглядатися як чинник впливу на деякі прояви самоставлення підлітків. Це означає, що формування самосвідомості, ставлення до себе і самооцінки підлітків пов’язане зі становленням їх гендерної ідентичності та оцінкою себе як представника певної статі, що формується під впливом гендерних стереотипів і гендерно-типізованого виховання в сім’ї.

Посилання

Бернс Р. Развитие Я-концепции и воспитание / Р. Бернс. –

М. : Прогресс, 1986. – 420 с.

Говорун Т. В. Гендерна психологія / Тамара Василівна Говорун, Оксана Михайлівна Кікінежді. – К. : Либідь, 2004. – 308 с.

Колышко A. M. Психология самоотношения : Учеб. пособие / А. М. Колышко. – Гродно : ГрГУ, 2004. – 102 с.

Пантелеев С. Р. Самоотношение как эмоциональнооценочная система / С. Р. Пантелеев. – М. : Изд-во МГУ,

– 108 с.

Сарджвеладзе Н. И. Личность и её взаимодействие с социальной средой / Н. И. Сарджвеладзе. – Тбилиси : Мецниереба, 1989. – 187 с.

Соколова Е. Т. Самосознание и самооценка при аномалиях

личности / Е. Т. Соколова. – М. : МГУ, 1989. – 215 с.

Столин В. В. Самосознание личности / В. В. Столин. – М. :

Изд-во МГУ, 1983. – 284 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Мирошнеченко, А. (2019). Самоставлення підлітків з різними типами ґендерно-рольової поведінки. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (28). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-28.%p