Психологічні особливості особистості юнаків-каратистів рівня юданша (майстерності)

Автор(и)

  • К.С. Осика

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-28.%25p

Ключові слова:

кіокушинкай карате, тренувальний процес, чорний пояс, сфера юданша (майстерності), категорії самоактуалізації, психологічні особливості, особистість, юнак-каратист.

Анотація

У статті розглянуто особливості тренувального процесу, які вплинули на підвищення рівнів спортивної кваліфікації юнаків-каратистів. Наведено характеристику чорного поясу майстерності згідно з традиційною японською філософією. Сучасні майстри кіокушинкай карате досліджують життєдіяльність і життєтворчість спортсменів-каратистів: С.Арнейл, С.В.Близнюк, Дж.Блюмінг, М.Ведель, С.А.Іванов-Катанський, В.Б.Кушнірик, А.Мацуі, Т.Міягі, М.Накаяма, М.Ояма, Х.Рояма, О.І.Танюшкін, М.Томпсон, Е.Хуг, В.П.Фомін, Г.Фунакоши, Г.Ямагучі. Доведено, що тактико-технічна майстерність і розвинутість бійця сприяє підвищенню мотивації досягнення успіху в спортивній діяльності. Ви окремлено психологічні особливості юнаків-каратистів, представників сфери юданша (майстерності), які вирізняються суттєвим зміцненням вольових якостей каратиста, де провідними є: цілеспрямованість, рішучість, самовладання і сумлінність. Більшість з володарів чорного поясу стають взірцями для одноклубників та оточуючих, першими помічниками тренера в тренувальному процесі. Випадків порушень дисципліни та етикету майже не спостерігається. Домінує творчий тип здібностей, що породжує майстерність у виконанні різноманітних технік та індивідуальний стиль в двобоях на татамі. В структурі особистості спортсмена виокремлюються самоспрямованість (визначення мети життя, досягнення більшого ступеня впевненості в собі, покращення відношення до себе як до особистості, осягнення своїх індивідуальних особливостей, усвідомлення себе як особистості), самовдосконалення (досягнення контролю розуму над тілом, більш виражений контроль над рухами тіла й оволодіння новими вміннями та навичками), незалежність, індивідуальність і високий статус серед однолітків і оточуючих.

Посилання

Воронов И.А. Психотехника восточных единоборств (Восточно-азиатская классическая концепция психологической

подготовки единоборцев) /И.А. Воронов. – Минск : Харвест,

– 432 с.

Мисакян М.А. Каратэ киокушинкай: самоучитель /

М.А.Мисакян. – М. : ФАИР-ПРЕСС, 2004. – 400 с.

Ояма М. Жизненное каратэ / М.Ояма. – М. : Советский патриот, 1993. – 72 с.

Ояма М. Философия каратэ / М.Ояма. – Калининград : Роза,

–82 с.

Ояма М. Это каратэ /Масутацу Ояма. – М. : ФАИР-ПРЕСС,

– 320 с.

Ояма М. Классическое каратэ /М.Ояма. – М. : Эксмо, 2008. –

с.

Санг Х. Ким. Преподавание боевых искусств. Путь мастера /

Санг Х. Ким. – Ростов-на-Дону : Феникс, 2003. – 240 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Осика, К. (2019). Психологічні особливості особистості юнаків-каратистів рівня юданша (майстерності). Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (28). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-28.%p