Складові системи чинників девіантної поведінки підлітків

Автор(и)

  • О.М. Чайковська

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-28.%25p

Ключові слова:

підлітки, особистість, девіантна поведінка, чинники, теорії, концепції, соціологічний підхід, психологічний підхід.

Анотація

У статті проаналізовано основні чинники девіацій з метою виявлення причин, які впливають на формування і виникнення девіантної поведінки підлітків, адже науковий інтерес до проблеми девіантних проявів серед неповнолітніх та їх профілактики зростає дедалі більше. Розглянуто історичні і сучасні наукові погляди на природу відхиленої поведінки: її детермінацію (причини, мотиви, чинники), закономірності формування, механізми функціонування. Проаналізовано концепції, які приділяють основну увагу біологічним детермінантам (причинам), які роблять акцент на психологічних факторах, і соціальні концепції, які пояснюють девіантну поведінку виключно соціальними причинами. Визначено наступні групи факторів, які спричиняють відхилену поведінку особистості: зовнішні умови фізичного середовища, зовнішні соціальні умови, внутрішні спадково-біологічні і конституційні передумови, внутрішньоособистісні причини і механізми девіантної поведінки. Зроблено висновок, що існують різноманітні взаємопов’язані фактори, що обумовлюють генезис девіантної поведінки, а саме: індивідуальний чинник, який діє на рівні психобіологічних передумов девіантної поведінки, які ускладнюють соціальну та психологічну адаптацію індивіда; педагогічний чинник, який проявляється в дефектах шкільного і сімейного виховання; психологічний чинник, що розкриває несприятливі особливості взаємодії індивіда зі своїм найближчим оточенням в сім’ї, на вулиці, в колективі, і який передусім виявляється в активно-виборчому cтавленні індивіда до середовища спілкування, до норм і цінностей свого оточення; соціальний чинник, який визначається соціальними, економічними, політичними умовами існування суспільства.

Посилання

Абдюкова Н.В. Соціально-психологічні детермінанти злочинності неповнолітніх / Н.В. Абдюкова // Вісник Прикарпатського університету. Філософські і психологічні

науки. – Івано-Франківськ : Вид-во «Плай», 2003. – Вип.

ІV. – С. 158–164.

Змановская Е.В. Девиантология: (Психология отклоняющегося поведения): учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений / Е.В.Змановская. – М. : Издательский центр «Академия», 2003. – 288 с.

Кіясь А.В. Психологічний аналіз причин формування девіантної поведінки підлітків / А.В. Кіясь // Проблеми загальної та педагогічної психології : збірник наукових праць Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України / за ред.

С.Д. Максименка. – К., 2009. – 516 с. – Т. 11. – Ч 6. – С. 198–

Клейберг Ю.А. Психология девиантного поведения: учебное

пособие для вузов / Ю.А. Клейберг. – М. : Юрайт , 2001. –

с.

Клейберг Ю.А. Социальная работа и коррекция девиантного

поведения подростков / Ю.А. Клейберг. – Кемерово, 1996. –

с.

Кондрашенко В.Т. Девиантное поведение подростков: социально-психологические и психиатрические аспекты /

В.Т. Кондрашенко. – Минск : Беларусь, 1988. – 206 с.

Максимова Н.Ю. Основи психології девіантної поведінки /

Н.Ю. Максимова. – К. : Видавничо-поліграфічний центр

«Київський університет», 2008. – 439 с.

Моргун В.Ф. Делинквентный подросток: учеб. пособие

[Текст] / В.Ф. Моргун, К.В. Седых. – Полтава, 1995. – 161 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Чайковська, О. (2019). Складові системи чинників девіантної поведінки підлітків. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (28). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-28.%p