Теорія специфічних рушіїв розвитку Г.С. Костюка

Автор(и)

  • С.Д. Максименко

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-27.%25p

Ключові слова:

розвиток, психолог Г.С. Костюк, особистість, індивідуальні особливості дітей, розвиваюче навчання, психічний розвиток людини, соціальний вплив.

Анотація

Констатується, що кожен період – це відрізок життєвого шляху підростаючого індивіда й одночасно визначена ступінь його розвитку як особистості з характерними для нього відносно стійкими якісними особливостями. Доведено, що навчання сприяє дозріванню нервової системи. Ці внутрішні процеси теж пов’язані взаємовідношеннями дитини з навколишнім середовищем, її вихованням. Але вони не позбавлені і деякої відносної самостійності, що, як відзначає Г.С. Костюк, необхідно мати на увазі при розгляді даних питань. Зазначено, що вищу межу вікових можливостей визначає генотипна сторона дозрівання, оскільки вплив навчання на розвиток опосередковується віковими й індивідуальними особливостями дітей. Теоретичний підхід Г.С. Костюка до проблеми навчання і розвитку привів його до висновку, що керування розвитком – специфічними силами розвитку, що рухаються – задача більш складна, ніж керування засвоєнням знань. Констатується, що навчання сприяє дозріванню нервової системи. Показано, що внутрішні процеси теж пов’язані взаємовідношеннями дитини з навколишнім середовищем, її вихованням, але вони не позбавлені і деякої відносної самостійності, що, як відзначає Г.С. Костюк, необхідно мати на увазі при розгляді даних питань. Зроблено висновок, що вищу межу вікових можливостей визначає генотипна сторона дозрівання, оскільки вплив навчання на розвиток опосередковується віковими й індивідуальними особливостями дітей. Ставлячи перед дитиною щоразу нові цілі, пред’являючи їй усе складніші вимоги і домагаючись виконання їх, виховання направляє життя і діяльність вихованців і, отже, керує розвитком об’єкта (суб’єкта).

Посилання

Костюк Г.С. Навчально-виховний процес і психічний розвиток особистості / Г.С. Костюк.– К. : Рад. школа, 1989. –

с.

Костюк Г.С. Навчання і психічний розвиток учнів / Г.С. Костюк // Психологічна наука, вчитель, учень. – К. : Рад. школа, 1979. – С. 19–32.

Костюк Г.С. Принцип развития в психологии // Методологические и теоретические проблемы психологии. – М. : Наука,

– С. 118–152.

Костюк Г.С. Психологические аспекты опытно-экспе риментальных педагогических исследований / Г.С. Костюк //

Избр. психол. труды. – М. : Педагогика, 1988. – С. 76–86.

##submission.downloads##

Як цитувати

Максименко, С. (2019). Теорія специфічних рушіїв розвитку Г.С. Костюка. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (27). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-27.%p