Психологічний супровід професійної діяльності керівників органів і підрозділів МВС України

Автор(и)

  • Ю.Ю. Бойко-Бузиль

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-27.%25p

Ключові слова:

психологічний супровід, професійна діяльність, керівник, управління, метод, процес, результат, професійно-психологічний відбір, професійно-психологічна підготовка, проактивний підхід.

Анотація

В статті представлено результати теоретичного аналізу проблеми психологічного супроводу професійної діяльності керівної ланки органів та підрозділів системи МВС України на виконання вимог наказу МВС України та інших офіційних документів, що визначають напрямки реформування МВС України. Зокрема, уточнено основоположні поняття, зокрема «супровід», «психологічний супровід», які з’явилися в ХХ столітті та досі не мають однозначного тлумачення та бачення. Визначено три основних підходи до визначення сутності поняття психологічного супроводу, а саме: метод, процес і професійна діяльність фахівця-психолога. Розкрито мету психологічного супроводу, яка полягає у повноцінній реалізації професійно-психологічного потенціалу особистості і задоволенні потреб суб’єкта діяльності. Представлено різні бачення науковцями складових та завдань психологічного супроводу. Схарактеризовано невід’ємні елементи здійснення психологічного супроводу професійної діяльності управлінського складу органів і підрозділів МВС України, зокрема професійно-психологічний відбір та професійно-психологічну підготовку. Визначено напрямки реалізації психологічного супроводу професійної діяльності керівника органів і підрозділів МВС України. Вказано на принципи реалізації психологічного супроводу професійної діяльності керівника органів і підрозділів МВС України, найефективніші технології організаційного впровадження психологічного супроводу та важливості в його реалізації проактивного підходу, який базується на ідеї завчасного попередження професійно-психологічних проблем та ґрунтується на засадах гуманістичної психології.

Посилання

Барко В.І. Професійний відбір кадрів до ОВС (психологічний

аспект) : монографія / В.І. Барко. – К. : Ніка-Центр, 2002. –

с.

Деркач А.А. Развитие аутопсихологической компетентности государственных служащих / А.А. Деркач, Л.А. Степнова. – М. : Изд-во РАГС, 2003. – 297 с.

Євдокімова О.О. Психологічні засади вищої технічної освіти : монографія / О.О. Євдокімова. – Харків : Нове слово,

– 388 с.

Зеер Э.Ф. Психология профессий: Учебн. пособие /

Э.Ф. Зеер. – 3-е изд., перераб. и доп. – М. : Академический

Проект; Фонд «Мир», 2005. – 336 с.

Малхазов О.Р. Психологія праці: Навчальний посібник /

О.Р. Малхазов – К. : Центр учбової літератури, 2010. – 208 с.

Слюсарев Ю.В. Психологическое сопровождение как фактор

активизации саморазвития личности : Автореф. дис. … канд.

психол. наук: 19.00.01 / Ю.В. Слюсарев; Санкт-Петербург.

гос. ун-т. – СПб., 1992. – 16 с.

Темнова Л. В. Личностно-профессиональное развитие психолога в системе высшего образования : монография / Л.В. Темнова. – М. : МОС, 2000. – 212 с.

Тур’ян О.В. Психологічні вимоги до особистості співробітника приватного охоронного підприємства // Проблеми екстремальної та кризової психології / О.В. Тур’ян. – Випуск

№ 8. – 2010. – С. 179–187.

Энциклопедия юридической психологии / под ред. проф.

А.М. Столяренко. – М. : ЮНИТИ-ДАНА, Закон и право,

– 607 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Бойко-Бузиль, Ю. (2019). Психологічний супровід професійної діяльності керівників органів і підрозділів МВС України. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (27). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-27.%p