Сучасний погляд на основні проблеми українських та американських підлітків

Автор(и)

  • Н.М. Макаренко

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-27.%25p

Ключові слова:

дорослішання, взаємопорозуміння, специфічність особистісних рис, критичний період розвитку, підліток, інфантильність, ціннісні орієнтації, френдзона.

Анотація

У статті представлено результати дослідження процесу соціалізації сучасних українських та американських тінейджерів. На основі аналізу наукових англомовних Інтернет-публікацій визначено основні проблеми дорослішання підлітків-американців. До цих проблем відносяться: порушення афективної сфери (агресивність, депресія), деструктивний вплив ЗМІ, інфантильність, «синдром Пітера Пена» як результат відсутності ініціації та батьківських помилок у вихованні, експерименти з тілом, щоб відповідати вимогам сучасної моди, моббінг, булінг. Доведено, що дослідження американських та европейських психологів більш інформаційні, прикладні, відрізняються якістю та можливостями ґрунтовних досліджень у цих країнах, систематичною «міграцією» проблем розвитку підлітка у нашу реальність. На основі всебічної діагностики (бесід, спостережень, експертних оцінок, анкетування) українських підлітків представлено їх точки зору на взаємовідношення зі старшим поколінням, батьками. Визначено умови готовності знаходити взаємопорозуміння, визначено основні цінності віку: здоровий спосіб життя, потреба у приватності, перегляд взаємовідношень з батьками, збільшення френдзони, обережність у ранньому статевому житті. Встановлено, що деякі проблеми та цінності представників різних національностей (соціальне сприймання, конкуренція у навчанні, стреси, свобода виказувань) кардинально відмінні: українські підлітки у своїх відповідях більш закриті, стереотипні, примітивні (батьки, здоров’я, друзі, гроші), американські – розкуті, соціальні (потреба бути не схожими на інших, острах соціального несприйняття, спрямованість думок оточуючих про них, конкуренцію у навчанні, зброя в руках у неврівноважених осіб, кількість стресів у житті підлітка).

Посилання

Токарева Н. М. Сучасний підліток у системі психолого–

педагогічного супроводу : монографія / Н. М. Токарева,

А. В. Шамне, Н.М. Макаренко. – Кривий Ріг : Товариство

ВНП : Інтерсервіс, 2014. – 312 с.

Практическая психология образования : Учебное пособие /

под редакцией И.В. Дубровиной. – СПб. : ПИТЕР, 2007. –

с.

Ильин Е.П. Психология для педагогов / Евгений Ильин. –

СПб. : Питер, 2012. – 640 с.

Фабер А. Как говорить, чтобы подростки слушали и как слушать, чтобы подростки говорили / Адель Фабер, Элейн Мазлиш. – М. : Эксмо, 2013. – 240 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Макаренко, Н. (2019). Сучасний погляд на основні проблеми українських та американських підлітків. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (27). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-27.%p