Гендерні відмінності соціально-перцептивного статусу особистості в групі

Автор(и)

  • М.В. Семиліт

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-27.%25p

Ключові слова:

психологія статі, гендерний конфлікт, статево- рольова ідентифікація, соціальна перцепція, соціально-перцептивний статус, семантичний диференціал.

Анотація

У статті виявлено психологічні детермінанти, що попереджають таке негативне явище, як порушення балансу чоловічого і жіночого як на рівні внутрішньої регуляції, так і на рівні зовнішніх стосунків. За допомогою методу семантичного диференціалу виявлено можливості визначення соціально-перцептивного статусу особистості в групі з точки зору гендерних особливостей, що сприяє усвідомленню сутності гендерного конфлікту та дозволяє формувати більш ефективні стратегії взаємодії між чоловіками та жінками. Робота з соціальними стереотипами особистості дозволяє реагувати інакше в незвичних ситуаціях, формує нові навики соціально-перцептивної та гендерної поведінки. При допомозі визначення соціально-перцептивного статусу особистості, а також семантичного аналізу проективних рисунків формується здібність учасників міжособистісної взаємодії до використання компромісної моделі балансу взаємин між чоловіками та жінками, яка дає можливість в чоловічо-жіночих взаєминах спонтанно контактувати і здійснювати осмислений вибір. Величина соціально-перцептивного статусу визначається за трьома факторами: «Активність», «Валентність», «Потентність». Останній фактор визначає стратегію впливу особистості на оточуючих, за рахунок яких саме якостей (розуміння інших чи внутрішньої напруги, загрози) досягається вплив на оточуючих людей.

Посилання

Бодалев А.А. Субъективная значимость другого человека и

определяющие её факторы / А.А. Бодалев // Вестн. Моск.

ун-та. – Сер. 14. – 1985. – С. 13–16.

Кон И.С. Психология половых различий / И.С. Кон // Психология индивидуальных различий. – М. : Изд-во Моск. унта, 1982. – С. 78–82.

Мясищев В.Н. Проблема отношений человека и её место

в психологии / В.Н. Мясищев // Хрестоматия по психологии. – М. : Просвещение, 1987. – С. 146–152.

Feldes, D. In. Sochialpsichiatrischeforchung and Praxis.

Herausg v. Bach, Feldes, Thom, Weise, Leising, 1976.

##submission.downloads##

Як цитувати

Семиліт, М. (2019). Гендерні відмінності соціально-перцептивного статусу особистості в групі. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (27). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-27.%p