Теоретичні та експериментальні підходи до вивчення психічної регуляції

Автор(и)

  • Ю.П. Данчук

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%25p

Ключові слова:

психічна регуляція, вольова регуляція, саморегуляція, діяльність, поведінка, самооцінка, вольове зусилля, вольові якості.

Анотація

В статті представлено результати теоретичного аналізу проблеми психічної регуляції. Розкрито значення понять «регуляція», «психічна регуляція», «саморегуляція». Теоретично встановлено, що дослідженням усвідомленої саморегуляції діяльності як системи передувало різнобічне вивчення ізольованих процесів регуляції: орієнтування суб’єкта в умовах діяльності та закономірностей його аналізу і контролю як умов саморегуляції в руслі концепції поетапного формування розумових дій; психологічних особливостей внутрішнього плану дій як фактора розвитку регулятивних процесів; ролі узагальнень і рефлексивно-теоретичного осмислення виконуваних завдань у розвитку мислення як саморегулюючої системи; ролі самооцінки як механізму саморегуляції у становленні діяльності учнів в розвитку особистості; ролі мотивації в удосконаленні навчальної діяльності; впливу самосвідомості у визначенні спрямованості діяльності та в її розвитку. Зазначено, що об’єднання всіх цих процесів у систему саморегуляції, розгляд і вивчення її як цілісної структури з встановленням основних компонентів та їх складових становить важливе методологічне завдання, що стоїть перед психологами. Доведено, що менш вивченим є змістовний аспект психічної регуляції, оскільки його вивчення пов’язане з реалізацією найменш узгоджених поглядів і позицій, порівняно з вивченням динамічного аспекту. Виявлено особливості становлення психічної регуляції в онтогенезі, особливості її функціонування. Доведено, що знання особливостей становлення психічної регуляції дозволяє більш ефективно будувати процес навчання і виховання, розвивати вміння керувати собою і своєю поведінкою, ефективно долати труднощі, змінювати себе у відповідності зі своїми ідеалами і т.д.

Посилання

Абульханова-Славская К. А. Типология активности личности / К. А. Абульханова-Славская // Психологический журнал. – 1985. – Т. 6. – № 5. – С. 3-18.

Абульбуханова-Славская К.А. Стратегия жизни /

К. А. Абульханова-Славская. – М., 1991.

Анохин П.К. Системные механизмы высшей нервной деятельности: избр. труды / П.К. Анохин. – М., 1979.

Бернштейн Н. А. Физиология движений и активность /

Н. А. Бернштейн; под.ред. О. Г. Газен ко, изд. подгот.

И.М. Фейгенберг. – М.: Наука, 1990. – 495 с.

Божович Л.И. Возрастные закономерности формирования

личности ребенка. Дисс. ... докт. пед. наук (по психологии) /

Л. И.Божович. – М., 1986. – 203 с.

Веккер Л.М. Психические процессы / Л. М. Веккер. – Л.,

– Т. 3. – 207 с.

Иванников В.А. Психологические механизмы волевой регуляции / В. А. Иванников. – М., 1998. – 278 с.

Ильин Е. П. Психология спорта / Е. П. Ильин. – СПб. : Питер, 2009. – 352 с.

Клименко В. В. Механізми психомоторики людини /

В. В. Клименко. – К. : КМІУВ імені Бориса Грінченка,

– 192 с.

Конопкин О. А. Психологические механизмы регуляции деятельности / О. А. Конопкин. – М.: Наука, 1980. – 256 с.

Шульга Т.И. Проблемы волевой регуляции в онтогенезе /

Т. И. Шульга // Вопросы психологии. – 1994. – №1. – С. 49-

##submission.downloads##

Як цитувати

Данчук, Ю. (2019). Теоретичні та експериментальні підходи до вивчення психічної регуляції. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (26). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%p