Психолого-педагогічне забезпечення формування здорового способу життя у старшокласників із вадами інтелекту

Автор(и)

  • О.В. Коган
  • І.Л. Рудзевич

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%25p

Ключові слова:

психолого-педагогічне забезпечення, здоровий спосіб життя, навчально-корекційна робота, учні з вадами інтелекту.

Анотація

У статті висвітлюються питання формування здорового способу життя в учнів допоміжної школи у процесі навчально-корекційної роботи. Зазначено, що система формування здорового способу життя у розумово відсталих учнів як складова педагогічного процесу має забезпечити перш за все отримання необхідної кількості знань з питань здоров’я і здорового способу життя та підвищення загального рівня емоційно-мотиваційного компонента здорового способу життя, виховання стійких мотивацій до його дотримання. Вказано, що основним завданням нашого дослідження була розробка й апробація педагогічного забезпечення формування основ здорового способу життя в учнів 7-9-х класів допоміжної школи, у якій враховувалися виявлені педагогічні недоліки та протиріччя сучасного процесу виховання здорового способу життя у старшокласників допоміжної школи, їхні потреби. Зазначено, що під час апробації здійснено комплексний, систематичний виховний вплив на знання, ставлення і поведінку учнів як у навчальному процесі, так і в позакласній діяльності. Показано, що важлива роль у вирішенні цих завдань належить навчально-корекційному процесу, оскільки знання про здоров’я і здоровий спосіб життя, оволодіння певними вміннями та навичками є запорукою для вироблення стійких поглядів і переконань, які є спонукальною системою для здійснення дій та вчинків. Зроблено висновок, що в процесі отримання та засвоєння необхідних знань, умінь і навичок формуються поняття норм здорового способу життя, виробляється стійка позитивна мотивація до ведення здорового способу життя й усвідомлення своєї особистої ролі у збереженні власного здоров’я.

Посилання

Беспалько В.В. Визначення медико-соціальних чинників

ризику виникнення наркоманії серед учнів навчальних закладів / В.В. Беспалько. – Кам’янець-Подільський: АбеткаНОВА, 2002. – 20 с.

Валеологічна освіта та виховання: сучасні підходи до досліджень і шляхи їх розвитку в Україні: Зб. науково-практичних статей / за заг. редакцією В.М. Оржеховської. – К.: МАГІСТР. 1999 – 120 с.

Дробот Л.С. Соціально-побутове орієнтування для вчителів та учнів допоміжної школи: посібник для вчителів /

Л.С. Дробот, Н.І. Видрич. – К.: ІСДО, 1995. – 152 с.

Шишова І.М. Інноваційні методи та форми організації антинаркотичної роботи у спеціальній школі / І.М .Шишова //

Дефектологія. – 2002. – № 9. – С. 26 – 29.

##submission.downloads##

Як цитувати

Коган, О., & Рудзевич, І. (2019). Психолого-педагогічне забезпечення формування здорового способу життя у старшокласників із вадами інтелекту. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (26). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%p