Вплив спілкування в соціальних мережах на розвиток особистості підлітка

Автор(и)

  • О.М. Немеш

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%25p

Ключові слова:

віртуальний соціально-культурний простір, особистість, соціальні мережі, інформаційна картина світу, інтеграція особистості, віртуальна свідомість, соціальна група, особистісна мотивація.

Анотація

Автором здійснено теоретичний аналіз впливу спілкування в соціальних мережах на розвиток особистості підлітка. Зазначено, що питання створення віртуального соціально-культурного простору-часу взаємопов’язане з проблемами соціально-культурної інтеграції молодого покоління засобами соціальних мереж. Проаналізовано, що соціально-культурна інтеграція в соціальних мережах передбачає розширення особистісного буття у часі, багаторівневу ідентифікацію з віртуальною соціальною групою, суспільством, культурою. Вказано, що соціалізація забезпечується шляхом «включення» молодої людини в загальний для всіх життєвий (соціальний, ціннісний) Інтернет-простір засвоєння знань про навколишній світ, оскільки на цьому шляху він вибирає з соціального і культурного контексту ідеї, цінності, форми життєдіяльності, які відповідають індивідуальним особливостям. Встановлено, що в процесі становлення самосвідомості молода людина усвідомлює і формує свою індивідуальність, знаходить себе в процесі міжособистісної комунікації, в якому власна самобутність людини у віртуальному просторі соціальних мереж обертається до неї відбитим у «дзеркалі» інших свідомостей образом її «Я». Зроблено висновок, що соціально-інтеграційні та самореалізаційні ресурси дозвілля в найбільш концентрованому вигляді реалізуються в колективних формах віртуальної культурно-дозвіллєвої діяльності молоді – спілкуванні в соціальних мережах. Доведено, що основна форма участі особистості в сфері дозвілля – віртуальна спільність стає умовою інтеграції особистості молодої людини й водночас засобом її інкультурації і самореалізації в силу культурного змісту спільної активності, особистісної мотивації та максимального врахування індивідуальності.

Посилання

Бодрийяр Ж. Прозрачность зла / Ж. Бодрийяр. – М., 2000.

Вернадский В.И. Биосфера и ноосфера / В.И. Вернадский. –

М.: Наука, 1989.

Каган М.С. Введение в историю мировой культуры / М.С. Каган. – СПб., 2000. – Кн. 1.

Карпицкий Н. Онтология виртуального/ Н. Карпицкий. –

М., 1996.

Каширин В.И. Очерки философии планетарного самосознания / В.И. Каширин. – Ставрополь: Изд-во СГУ, 1996. –

С. 89-100.

Левченко Е. В. Идея отношения в познании человека / Е.В. Левченко // Новые идеи в философии. – Пермь, 2000. – Вып. 9.

Носов Н.А. Виртуальный человек / Н.А. Носов. – М., 1997.

Стрельцов Ю.А. Человек в мире общения: Основы досуговой

синергетики / Ю.А. Стрельцов; Моск. гос. ун-т культуры и

искусств. – М., 1999.

Хабермас Ю. Понятие индивидуальности / Ю. Хабермас //

Вопросы философии. – 1989. – № 2.

Хесле В. Кризис индивидуальной и коллективной идентичности / В. Хесле // Вопросы философии. – 1999. – № 10.

Чалая И. П. Культурно-ландшафтное районирование Тверской области / И.П. Чалая, Ю.А. Веденин. – М.: Российский

научно-исследовательский институт культурного и природного наследия, 1997.

##submission.downloads##

Як цитувати

Немеш, О. (2019). Вплив спілкування в соціальних мережах на розвиток особистості підлітка. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (26). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%p