Психологічні аспекти емоційної спрямованості студентів ВНЗ

Автор(и)

  • О.С. Толков

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%25p

Ключові слова:

спрямованість, професійна спрямованість, емоційна спрямованість, ціннісні переживання, емоції, студенти, вища школа.

Анотація

У статті представлено результати дослідження психологічних особливостей емоційної спрямованості особистості, виокремлено поняття емоційної спрямованості. На основі експериментального дослідження виявлено схильності студентів вищої школи до одного із типів емоційної спрямованості. Представлено характеристику альтруїстичної (характеризує схильність до переживань, пов’язаних із реалізацією потреби у допомозі іншим), комунікативної (характеризує потребу в дружньому спілкуванні), глоричної (схильність до переживань, пов’язаних з потребою у самоствердженні), практичної (емоційно привабливою є сама діяльність), пугнічної (пов’язана зі схильністю до емоційних переживань, що виникають при подоланні різних труднощів), романтичної (схильність до таємничого, незвичайного), пізнавальної (прагнення до пізнання), естетичної (прагнення людини до переживання відчуття прекрасного), гедоністичної (переважання потреби у тілесному та душевному комфорті), акізитивної (емоційні переживання, пов’язані з володінням речами та їх накопиченням без вагомої потреби в них) емоційної спрямованості. Встановлено, що за допомогою розвитку емоційної спрямованості особистості студентів формуються основні складові професійного самовизначення особистості. Це сприяє становленню особистості майбутнього фахівця, вдосконаленню його професійних характеристик. У процесі експериментального дослідження емоційної спрямованості студентів вишів встановлено, що найбільш вираженими є практична, гностична та комунікативна спрямованості.

Посилання

Айсина Г.X. Роль профессиональной направленности в общей структуре вузовской подготовки студентов / Г.X. Айсина // Психология студента как субъекта учебной деятельности. – М., 1989. – С. 32-40.

Додонов Б.И. Эмоция как ценность / Б.И. Додонов. – М.: Политиздат, 1978. – 272 с.

Осницкий А.К. Регуляция деятельности и направленность

личности: монография / А.К. Осницкий. – М.: НОУ МЭЛИ,

– 203 с.

Рубинштейн С.Л. Человек и мир / С.Л. Рубинштейн //

Проблемы общей психологии. – М.: Педагогика, 1973. –

С. 255-386.

Фетискин Н.П. Социально-психологическая диагностика развития личности и малых групп / Н.П. Фетискин,

В.В. Козлов, Г.М. Мануйлов. – 2-е изд., доп. – М.: Психотерапия, 2009. – 544 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Толков, О. (2019). Психологічні аспекти емоційної спрямованості студентів ВНЗ. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (26). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%p