Діагностика креативного мислення майбутніх фахівців економічного профілю

Автор(и)

  • О.О. Федько

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%25p

Ключові слова:

креативне мислення, креативність, когнітивна сфера, юнацький вік, мислительна біжучість, оригінальність ідеї, адаптивна гнучкість, валідність, експертна оцінка, рівні розвитку креативного мислення.

Анотація

В статті представлено результати теоретичного аналізу проблеми креативного мислення як процесу та індивідуальної психічної відмінності особистості. Описано методи психодіагностики креативного мислення в українській та зарубіжній психології. Представлено методологію підходу до конструювання тестів креативності. Подається оригінальний пакет тесту креативного мислення у сфері економіки та бізнесу. Детально описано основні критерії оцінки рівня розвитку креативного мислення. Представлено результати емпіричного дослідження основних його проявів у майбутніх фахівців економічного профілю. Перераховано найбільш оригінальні семантичні ідеї при розробленні проблем у сфері економіки та бізнесу. Виявлено психологічні особливості розвитку креативного мислення у студентів економічного профілю. Доведено, що студенти з високим рівнем креативного мислення легко генерують ідеї, гнучко використовують інформаційний матеріал, пропонують порівняно велику кількість ідей для розв’язання проблеми. Представлено опис рівнів розвитку креативного мислення в студентів у залежності від показників мислительної біжучості, оригінальності ідеї, гнучкості мислення. За допомогою методу експертних оцінок доведено високу валідність представленого діагностичного інструментарію. Встановлено, що рівень розвитку креативного мислення залежить від наявності базових знань із основ економіки та індивідуальних проявів творчого підходу до вирішення завдань. Констатовано, що високий рівень розвитку креативного мислення властивий лише частині студентів економічного профілю. Виявлено, що особи з високим рівнем креативного мислення володіють великим інформаційним запасом з економіки та бізнесу, цікавляться світовими новинами в галузі, беруть участь у конкурсах та олімпіадах, розробляють наукові та соціальні проекти, самостійно вивчають іноземні мови, підтримують контакти зі студентами різних ВНЗ.

Посилання

Ильин Е. П. Психология творчества, креативности,

одарённости / Е. П. Ильин. – М. : Питер, 2009 ; СПб. : Печат.

двор им. А. М. Горького, 2009. – 444 с.

Кульчицкая Е. И. Сирень одаренности в саду творчества /

Е. И. Кульчицкая, В. А. Моляко. – Житомир : Изд-во ЖГУ

им. И. Франка, 2008. – 487 с.

Любарт Т. Психология креативности. / Т.Любарт,

С.Торджман, Ф.Зенасни; Пер. с франц. – М.: «КогитоЦентр», 2009. – 215 с.

Guilford J. P. The nature of humane intelligence / J. P. Guilford. – N. Y., 1967. – 132 р.

##submission.downloads##

Як цитувати

Федько, О. (2019). Діагностика креативного мислення майбутніх фахівців економічного профілю. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (26). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%p