Принципи та напрями психологічної корекції дисфункційних уявлень про сексуальні стосунки у жінок з істероїдним розладом особистості

Автор(и)

  • В.С. Цихоня

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%25p

Ключові слова:

уявлення про сексуальні стосунки, психокорекція, істероїдний розлад особистості, сексуальні дисфункції, сексуальні стосунки, еротичні фантазії, мотивація сексуальної поведінки, цінності вибору партнера.

Анотація

Стаття присвячена розглядові й обґрунтуванню основних принципів та напрямів психологічної корекції дисфункційних уявлень про сексуальні стосунки у жінок з істероїдним розладом особистості. В публікації висвітлено результати дослідження специфіки уявлень про сексуальні стосунки в такій групі жінок. Виокремлено типи уявлень: садо-мазохістський, розкуто-підкорювальний, партнерсько-орієнтований та пафосно-романтичний типи. Доведено, що садо-мазохістський тип уявлень є дисфункційним, оскільки його елементи конотовані негативними емоціями. Визначено структурні особливості уявлень про сексуальні стосунки у жінок даної групи, серед яких недиференційованість; амбівалентність; перебування на центральних позиціях елементів, які конотовані негативними емоціями; менша, порівняно з уявленнями жінок без діагнозу, наявність романтичних елементів в системі уявлень. Описано особливості міжособистісних стосунків та психологічні чинники, які впливають на формування притаманних для жінок з істероїдним розладом особистості уявлень. На підставі отриманих даних запропоновано принципи психокорекції дисфункційних уявлень у жінок з істероїдним розладом особистості, серед яких принцип аналізу образу стосунків, принцип роботи з бажаним образом стосунків, принципи гармонізації образів уявлень про сексуальні стосунки. Реалізація даних принципів є можливою при психокорекційній роботі за наступними напрямами: підвищення поінформованості у сфері сексуального життя, робота з емоціями та переживаннями; корекція стратегій побудови міжособистісних стосунків, робота з особистісними особливостями пацієнток.

Посилання

Боденхамер Б. НЛП-практик: полный сертифицированный

курс. Учебник магии НЛП / Боб Боденхамер, Майкл Холл. –

СПб.: ПРАЙМ-Еврознак, 2007. – 448 с.

Кочарян А. С. Психотерапевтический контекст переживания / А. С. Кочарян, А. М. Лисеная // Вісн. Харк. нац. унів.

Серія: «Психологія». – 2010. – №913. – Вип.44. – С.71 – 74.

Кочарян А. С. Теория процессов клиентцентрированной терапии: попытка проблематизации / А. С. Кочарян // Психотерапия. – 2011. – № 10. – С. 69 – 75.

Кришталь В. В. Сексология: учебное пособие / В. В. Кришталь, С. Р. Григорян. – М.:ПЕР СЭ, 2002. – 879 с.

Цыхоня В. С. Опыт создания методики исследования представлений о сексуальных отношениях у женщин / В. С. Цыхоня //

Клиническая психология. Наука и практика: пути интеграции:

сборник методических материалов по итогам всероссийской научно-практической конференции молодых ученых. Ч.2. / Под

науч. ред. А. Н. Алехина, Е. Д. Глуховой, Е. А. Трифоновой. –

СПб.: Изд-во РГПУ им. А. И. Герцена, 2013. – С. 78-88.

Цихоня В. С. Уявлення про сексуальні стосунки у жінок з

істероїдним розладом особистості: автореферат дис. на здобуття наук. ступеня кандидата психол. наук: спеціальність

00.04 «медична психологія». – Харків, 2014. – 18 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Цихоня, В. (2019). Принципи та напрями психологічної корекції дисфункційних уявлень про сексуальні стосунки у жінок з істероїдним розладом особистості. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (26). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%p