Теоретико-методологічні основи самоствердження особистості керівника у вітчизняній та зарубіжній психології

Автор(и)

  • Д.І. Чемеринська

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%25p

Ключові слова:

професійно-управлінське самовизначення, вибір професії, професійне становлення людини, професійне життя, особистість, професіонал, самоствердження, становлення, особистість керівника, усвідомлення.

Анотація

У результаті теоретико-методологічного аналізу основних напрямів дослідження професійного становлення керівника зроблено висновок, що відповідно до загальних тенденцій відбувається зміна дослідницьких інтересів щодо професіоналізації керівника, яка виявляється в зростанні уваги до творчої, ініціативної природи професіонала, його ціннісно-смислової сфери та самосвідомості. Зазначено, що у професійно-управлінському самовизначенні людина поєднує узагальнені уявлення про управлінську діяльність та узагальнені уявлення про себе, визначаючи для себе сенс цієї професії. Узагальнено, що впродовж всього професійного життя особистості відбувається поглиблення, уточнення професійно-управлінського самовизначення, що виражається у розширенні образу професіонала-керівника, у ході самоаналізу коректується прийняття себе як професіонала, переглядається ставлення до управлінської професії та до себе в ній. Результатом кожного етапу є прийняття особистістю критеріїв управлінського професіоналізму та ідентифікація з ними. Показано, що професійно-управлінське самовизначення відображає довільний, свідомий, вибірковий, цілеспрямований особистісний підхід індивіда до управлінської діяльності на всіх етапах його професійного становлення. Зроблено висновок, що основним механізмом професійного самовизначення є формування особистості як утворення особливого типу системних відносин усередині цілісної особистісної організації. Встановлено, що найважливішим критерієм усвідомлення і продуктивності професійного становлення людини є її здатність знаходити особливий сенс у професійній праці, самостійно проектувати, творити своє професійне життя, відповідально ухвалювати рішення про вибір професії, спеціальності і місце роботи. Узагальнено, що постійне уточнення свого місця в світі професій, осмислення своєї соціально-професійної ролі, відношення до професійної праці, колективу і самого себе стають важливими компонентами життя людини.

Посилання

Абульханова К. А. Рубинштейновская категория субъекта и

ее различные методологические значения / К. А. Абульханова // Психология индивидуального и группового субъекта /

Под. ред. А. В. Брушлинского, М. И. Воловиковой. – М.:

Пер. С. Э., 2002. С. 125–138.

Выготский Л. С. Коллектив как фактор развития аномального ребенка / Л. С. Выготский. – Собр. соч. – М.: Педагогика,

– Т. 5.

Деркач А. А. Акмеология: личностное и профессиональное развитие человека. Методолого-прикладные основы акмеологических исследований / А. А. Деркач. – М.: PAMС,

– 223 с.

Дукла Д. Професійні компетенції менеджера сучасної Європи як визначни к його професіоналізму / Д. Дукла // Соціальна праця як інструмент інтеграції місцевого суспільства;

М. Міровска (ред.). – Ченстохова, 2008. – С. 34-35.

Зазыкин В. Г. Акмеологические проблемы профессионализма / В. Г. Зазыкин, А. П. Чернышов. – М.: НИИВО, 1993. –

с.

Климов Е. А. Психология профессионального самоопределения / Е. А. Климов. – Ростов Н/Д.: Изд-во «Феникс», 1996. –

с.

Кудрявцев Т.В. Психологический анализ профессионального самоопределения личности / Т.В. Кудрявцев, В.Ю. Шегурова // Вопросы психологии. – 1983. – № 2. – С. 51-59.

Максименко С. Д. Генеза здійснення особистості: наук. моногр / С. Д. Максименко. – К.: КММ, 2006. – 255 с. – Бібліогр.: С. 246–255 (339 назв).

Маркова А. К. Психологические особенности индивидуального стиля деятельности учителя / А. К. Маркова, А. Я. Никонова // Вопросы психологии. – 1987. – № 5. – С. 40–48.

##submission.downloads##

Як цитувати

Чемеринська, Д. (2019). Теоретико-методологічні основи самоствердження особистості керівника у вітчизняній та зарубіжній психології. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (26). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-26.%p