Особливості лідерського потенціалу сучасної студентської молоді

Автор(и)

  • Н.Л. Руда

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-25.%25p

Ключові слова:

лідерологія, лідер, лідерство, лідерський потенціал, лідерська обдарованість, соціальна обдарованість, креативність, маркери лідерського потенціалу.

Анотація

В статті представлено результати дослідження особливостей прояву лідерського потенціалу у сучасних студентів. Відзначено провідні психологічні проблеми інституту лідерства в Україні та виокремлено такі: проблема ефективності лідерства – визначення психологічних умов, що забезпечують успішність лідерської поведінки; проблема пошуку ефективного лідера і обґрунтування його індивідуальних ресурсів і характеристик, які забезпечать ефективне здійснення лідерства. Розкрито психологічний зміст потенціалу лідерства. Охарактеризовано три підходи до вивчення феномену лідерства у психологічній науці: психоаналітичний, необіхевіоральний, типологічний. Розкрито поняття «лідерська та соціальна обдарованість». Проаналізовано якості успішного лідера, які розглядаються у зарубіжній та вітчизняній науковій літературі. Емпірично досліджено наявність та особливості лідерського потенціалу у сучасних студентів. Доведено, що майже половина сучасної студентської молоді виявляє високий рівень схильності до лідерства як соціально-особистісної компетенції. Зроблено висновки, що найбільш вираженими маркерами лідерського потенціалу сучасної молоді є здатність до заохочення інших до творчого та креативного підходу при вирішенні будь-яких завдань, орієнтація на стратегічне мислення, намагання враховувати індивідуальність інших та прагнення стимулювати інших до найефективнішого виконання діяльності та подолання перешкод заради досягнення мети. Також констатовано, що індивідуальними ресурсами лідерського потенціалу студентів також є прагнення залучати інших до виконання завдань, надаючи їм при цьому чітко окреслену мету; намір організувати групову роботу взаємною таким чином, щоб вона давала максимально ефективний результат; та здатність викликати до себе довіру оточуючих.

Посилання

Бендас Т.В. Психология лидерства: Учебное пособие /

Т.В. Бендас. – СПб.: Питер, 2009. – 448 с.

Власова Е.И. Ключевые проблемы и перспективы исследования социальной одарённости // Единый портал пермского

образования, 2007: [Электронный ресурс] – Режим доступа. – URL: http://permedu.ru/Pages=24236.

Ковальски К. Лидерство. Психологические проблемы в бизнесе / К. Ковальски, Дж. Кенджеми. – М.: Феникс (Дубна),

– 176 с.

Левин К. Теория поля в социальных науках / К.Левин. –

СПб.: Речь, 2000. – 368 с.

Татенко В.О. Лідер ХХІ / LIDER ХХІ. Соціально психологічні студії / В.О. Татенко. – К.: Видав. дім «Корпорація»,

– 198 с.

Шалагинова Я.В. Психология лидерства / Я.В. Шалагинова. – СПб.: Речь, 2007. – 494 с.

Bogardus E. The Development of Sociological Thought. N. Y.,

– 689 p.

##submission.downloads##

Як цитувати

Руда, Н. (2019). Особливості лідерського потенціалу сучасної студентської молоді. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (25). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2014-25.%p