Особливості психопрофілактики та корекції у подоланні явищ Compassion Fatigue волонтерів

Автор(и)

  • Роман Шевченко Вінницький державний педагогічного університет імені Михайла Коцюбинського, Україна https://orcid.org/0009-0001-2031-5443

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2023-60.185-205

Ключові слова:

волонтери, психотравма, явище compassion fatigue, психопрофілактика та корекція, посттравматичне зростання

Анотація

Мета статті – емпірично визначити особливості психопрофілактики та корекції щодо подолання явищ compassion fatigue волонтерів у контексті посттравматичного зростання.

Методи дослідження. В емпіричному дослідженні явищ compassion fatigue використано методики Depression Anxiety Stress Scales (DASS-21) і Professional Quality of Life Scale (ProQoL) для визначення стресостійкості та професійної якості життя волонтерів під час війни, а також математико-статистичні методи, регресивний аналіз стохастичної залежності між досліджуваними ознаками в групах, методи психологічного опитування й порівняння (χ2 Пірсона, df, Δχ2, Δdf).

Результати дослідження. До особливостей психопрофілактики та корекції щодо подолання явищ compassion fatigue віднесено внутрішній моральний конфлікт між принципами та вимогами дійсності, між загальнолюдськими цінностями та індивідуальними установками. Серед принципів психогігієни та психопрофілактики явищ compassion fatigue волонтерів виділено такі, як принцип комплексності, принцип системності, принцип розвитку психіки та орієнтація на ресурси особистості.

Висновки. Результати засвідчують, що існують статистично значущі відмінності за цими двома групами досліджуваних відповідно до ознак наявності compassion fatigue, серед яких відзначимо такі показники: високий рівень депресії, професійного вигорання, травматичного стресу та помірний рівень задоволення від співчуття. Здійснюючи психологічну профілактику явищ compassion fatigue волонтерів, на різних рівнях (профілактичний, напруження, резистенція, виснаження), потрібно орієнтуватися на індивідуальні ресурси людини та виділяти психологічну, біологічну, духовну та соціальну складові особистості як індивідуальні параметри резистентності людини. Відповідно, ті волонтери, які безпосередньо надають допомогу потерпілим, більше схильні до професійного виснаження, втоми, психофізичних розладів та когнітивних порушень, ніж інші добровольці, які здійснюють психологічні втручання опосередковано.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-29

Як цитувати

Шевченко, Р. (2023). Особливості психопрофілактики та корекції у подоланні явищ Compassion Fatigue волонтерів. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (60), 185–205. https://doi.org/10.32626/2227-6246.2023-60.185-205