Професійна творчість керівника як практико-зорієнтований рівень виконання професійної діяльності

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2023-61.96-118

Ключові слова:

професійна творчість як практико-зорієнтований рівень, виконання професійної діяльності, рівень розвитку творчих здібностей, інтелектуальна ініціатива, когнітивно-мотиваційний компонент професійної творчості, рефлексивний аспект самосвідомості, процеси рефлексії діяльності, трансцендування, самоідентифікація

Анотація

Метою статті є: розтлумачити професійну творчість керівника як практико-зорієнтований рівень виконання професійної діяльності, беручи до уваги рівень розвитку творчих здібностей, інтелектуальної ініціативи, когнітивно-мотиваційного компонента професійної творчості, рефлексивного аспекту самосвідомості, процесів рефлексії діяльності, трансцендування, самоідентифікації та інших самотрансформуючих процесів.

Методи дослідження. Для розв’язання поставлених завдань використовувалися такі теоретичні методи дослідження: категоріальний, структурно-функціональний, аналіз, систематизація, моделювання, узагальнення.

Результати дослідження. Доведено, що системне розв’язання проблеми професійної творчості дозволяє визначити її як доцільну, цілеспрямовану теоретичну та практичну діяльність керівника, яка вирізняється новизною, оригінальністю, нестандартністю в загальносоціальному, груповому або індивідуальному планах. У процесі професійної творчості реалізація біоенергетичних, інтелектуальних, емоційних, фізичних сил людини безпосередньо призводить до суспільно значущого результату. Такий зміст поняття «професійна творчість» можна розглядати в якості вихідного для з’ясування сутності професійної творчості керівника будь-якої сфери діяльності. В ньому на відміну від наявних визначень професійної творчості фіксується головна, базова ознака – найбільшою мірою доцільна для людини професійна діяльність, яка вирізняється новизною як відповідно до змісту діяльності, так і стосовно її результатів.

Висновки. Показано, що розвиток професійної творчості як процес творення якісно нового постає можливим, якщо людина як носій творчих інтенцій перетрансформується до статусу самотворчої, аутокомпетентної особистості. Іншими словами, професійна творчість вимагає застосування неабиякого особистісного потенціалу та вміння повноцінно скористатися ним. Професійна творчість, закладена в професійному новаторстві, інноваціях у будь-яких сферах професійної діяльності, реалізується в процесах відрефлексування діяльності, трансценденції, самоідентифікації та інших самоперетворювальних процесах.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-04

Як цитувати

Набочук, О. (2023). Професійна творчість керівника як практико-зорієнтований рівень виконання професійної діяльності. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (61), 96–118. https://doi.org/10.32626/2227-6246.2023-61.96-118