Аналіз ефектів застосування рефлексивних способів актуалізації психологічної ресурсності особистості

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2023-61.138-163

Ключові слова:

актуалізація психологічних ресурсів, евентуальність, самоінвестування, інтерналізація, аналіз досвіду, екзистенцаналізу, ефект актуалізації

Анотація

Мета дослідження – емпірично з’ясувати ефекти актуалізації психологічної ресурсності різними рефлексивними способами.

Методи: для реалізації завдання дослідження було застосовано один з якісних методів обробки даних – метод психологічної казуїстики, а також методи емпіричні – порівняльний, кластерний аналіз, класифікаційний аналіз та метод «причин та ефектів». Емпіричне дослідження реалізовано за моделлю Джойса, що дає змогу зіставити з метою аналізу і рефлексії результати двох ідентичних фаз дослідження. Рівень психологічних ресурсів визначено методом психологічного опитування (метод самооцінювання).

Результати дослідження: гіпотеза про те, що індикатором актуалізованості психологічних ресурсів є підвищення рівня показників оперування ресурсами підтверджена: за кожним із способів актуалізації ресурсів відбулось певне зростання рівня знання ресурсів та уміння вміщувати і оновлювати. Гіпотеза про те, що за кожного рефлексивного способу актуалізації ресурсів відбудуться різні зміни у рівні і співвідношенні певних психологічних ресурсів, підтверджена частково, зокрема, на прикладі способу евентуальності і способу аналізу досвіду. Шляхом евентуальності віра людини у добро стає дієвою і реалістичною, а уміння оновлювати власні ресурси – конкретизованим; у спосіб аналізу досвіду віра людини у добро набуває можливості бути виявленою через милосердя у різних і непередбачуваних життєвих ситуаціях, а уміння оновлювати власні ресурси також набуває конкретизації.

Висновки. Визначати найефективніший серед способів актуалізації ресурсів не доцільно, водночас результати дослідження надають змогу стверджувати, що для людини результативним є той рефлексивний спосіб актуалізації її психологічних ресурсів, за якого вона може підвищити рівень саме функціональних і базових ресурсів. Доцільно звернути увагу на співвідношення ресурсів актуалізації (предиктори) і актуалізованості (ефекти), а саме: ресурс «віра у добро», ресурс «доброта до людей», ресурс «допомога іншим», уміння оперувати ресурсами – знання ресурсів, уміння їх оновлювати і вміщувати.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-04

Як цитувати

Штепа, О. (2023). Аналіз ефектів застосування рефлексивних способів актуалізації психологічної ресурсності особистості. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (61), 138–163. https://doi.org/10.32626/2227-6246.2023-61.138-163