Вікові відмінності якостей та властивостей особистості щодо готовності українських зимівників до життєдіяльності в умовах Антарктики

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2023-62.106-125

Ключові слова:

психологічна готовність, життєдіяльність в умовах Антарктики, професіограма зимівника, вікові групи дорослості, спрямованість на діяльність в екстремальних умовах

Анотація

У статті проаналізовано вікові відмінності якостей та властивостей особистості у проявах показників психологічної готовності зимівників до екстремальних умов життєдіяльності на українській антарктичній станції «Академік Вернадський». Зимівля українських полярників, які проводять наукові дослідження на узбережжі Антарктиди, пов’язана з тривалим перебуванням на обмеженій території в складних кліматичних умовах, що може призвести до сильних емоційних і фізичних навантажень. Доведено, що в таких екстремальних умовах роботи важливими чинниками є стресостійкість, адаптивність, психологічна готовність до життєдіяльності, яка обумовлена наявністю відповідних якостей і властивостей особистості.

Мета статті: представити теоретичні основи та практичні результати досліджень вікових відмінностей якостей і властивостей особистості щодо психологічної готовності українських зимівників до життєдіяльності в умовах Антарктики на прикладі 10-ти експедицій до Української антарктичної станції «Академік Вернадський».

Методи. Використано комплекс методів психологічних досліджень якостей і властивостей особистості зимівників різних вікових груп. В експерименті взяв участь 71 зимівник – це учасники Українських антарктичних експедицій упродовж року в період з 2011 по 2021 роки.

Результати дослідження. Виділено три вікові групи зимівників – зрілого, середнього та молодого віку. З’ясовано компоненти професіограми зимівника. В результаті анкетування визначено якості та властивості особистості, що сприяють або заважають виконанню професійної діяльності зимівників. Надано результати емпіричних досліджень щодо наявності якостей і властивостей особистості у зимівників різних вікових груп, що визначені як такі, що забезпечують ефективність виконання професійної діяльності під час зимівлі.

Висновки. Доведено, що згідно визначеної професіограми зимівника найбільшу кількість позитивних якостей і властивостей особистості демонструють представники зрілого віку – зимівники віком 46-64 років. Рекомендовано при формуванні команд включати зимівників означеного віку до складу Українських антарктичних експедицій у достатній кількості (не менш, ніж 30% від загального складу членів експедиції), що забезпечить належний рівень психологічної стабільності колективу.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-30

Як цитувати

Мірошниченко, О. (2023). Вікові відмінності якостей та властивостей особистості щодо готовності українських зимівників до життєдіяльності в умовах Антарктики. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (62), 106–125. https://doi.org/10.32626/2227-6246.2023-62.106-125