Конструкт «цінність здоров’я» як предиктор постгоспітального комплаєнсу в осіб, постраждалих від ТІА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2024-63.9-26

Ключові слова:

транзиторна ішемічна атака, цінності, конструкт, комплаєнс, регресійний аналіз

Анотація

Стаття присвячена специфіці надання клініко-психологічної допомоги особам, які після короткострокової госпіталізації (5-7 діб) були виписані з лікарні з діагнозом «транзиторна ішемічна атака» (ТІА).
Мета дослідження – з’ясування ієрархії ціннісних смислів у системі цінностей пацієнтів, які перенесли ТІА, а також дослідження того, як саме ці цінності впливають на їхнє ставлення до піклування про власне здоров’я та, що ще важливіше, на прихильність до післягоспітального режиму амбулаторного самодогляду.
Методи та методики дослідження: виходячи з головного завдання дослідження, був застосований такий діагностичний інструментарій: тест Міні-мульт в адаптації В.П. Зайцева; метод портретних виборів Л. Сонді (МПВ); опитувальник «Ставлення до здоровʼя» (автор Р. Березовська); анкета здоров’я пацієнта (Patient Health Questionnaire - PHQ- 9); методика діагностики рівня суб’єктивного контролю Дж. Ротера (адаптація Бажина Є.Ф., Голинкін С.А., Еткінда О.М.); опитувальник оцінки якості життя (SF-36); універсальний опитувальник кількісної оцінки прихильності до лікування (КОП-25) Н.А. Ніколаєва та Ю.П. Скирденко.
Результати та обговорення. Дослідженням встановлено, що провідною термінальною цінністю у пацієнтів, що перенесли ТІА, виступає здоров’я, на другому місці – щасливе сімейне життя, на третьому – незалежність. Разом з цим на основі регресійного аналізу обґрунтовано припущення про переважну бажаність для пацієнтів таких форм і способів лікування, які мінімізують докладання власних зусиль з метою подолання хвороби.
Висновки. Результати свідчать, що існують яскраво виражені тенденції, за допомогою яких можна зорієнтуватися в ймовірній післягоспітальній поведінці пацієнта у ставленні до свого власного здоров’я, що по-новому ставить питання про визначення не стільки типових, скільки саме індивідуальних способів психологічного підходу до особистості пацієнта, що й відповідає перспективам розвитку персоналізованої медицини.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-25

Як цитувати

Бондаренко, Н. (2024). Конструкт «цінність здоров’я» як предиктор постгоспітального комплаєнсу в осіб, постраждалих від ТІА. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (63), 9–26. https://doi.org/10.32626/2227-6246.2024-63.9-26