Застосування вправ з фітболом при навчанні техніці кидків в дзюдо

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15391/ed.2019-4.13

Ключові слова:

фітбол, засоби, прийом, кидки, техніка, фази, елементи, навчання, експерти

Анотація

Мета: оптимізація процесу навчання кидкам в дзюдо за допомогою вправ з фітболом. Матеріал і методи. Під час педагогічного дослідження застосовувався метод експертних оцінок. Експерти оцінювали техніку виконання кидків, спортсменів, що досліджуються (n=30). Вік досліджуваних спортсменів 10-11 років. Методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення літературних джерел, педагогічні спостереження, метод експертних оцінок, методи математичної статистики. Результати. Всі спортсмени були поділені на контрольну (n=15) та експериментальну (n=15) групи. Особливістю проведення навчально-тренувального процесу в експериментальній групі було застосування прав з фітболами, спрямованих на вивчення техніки кидків. Експерти оцінювали вірність виконання таких технічних показників: виведення з рівноваги суперника; робота та положення рук, ніг та тулубу; контроль суперника під час кидку та приземлення. Розглядаючи результати методу експертних оцінок у дзюдоїстів експериментальної групи на початку і наприкінці дослідження, можна сказати про те, що середній бал за показниками значно зріс і приріст мав достовірний характер (<0,05). У кидку передня підсічка також спостерігається покращення результатів експериментальної групи над контрольною, але вони не носять статистично достовірний характер (t=0,68; p>0,05). Це можна пояснити спрямованістю навчально-тренувального процесу контрольної групи на вивчення даного нормативного кидку. Також аналіз показав, що показники спортсменів контрольної групи мають позитивну динаміку але не настільки виражену як у спортсменів експериментальної групи і відповідно статистично достовірні зміни в лише кидку передня підсічка (t=2,51; p<0,05). Очевидно, що група, яка використовувала представлені вправи з фітболом для вивчення кидків має достовірно кращі результати. Висновки. На основі отриманих на початку і кінці педагогічного експерименту даних спортсменів можна відзначити, що у кожного дзюдоїста контрольної та експериментальної групи відбулося зростання рівня показників, але у спортсменів експериментальної групи вони носять статистично достовірний характер. Найкращий результат приросту у спортсменів експериментальної групи склав у кидку підхват з середини (t=3,75; p<0,05) та зачеп зсередини   (t=2,83; p<0,05).

Біографії авторів

Маргарита Чоботько, Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

старший викладач

Іван Чертов, Національний університет «Одеська юридична академія»

доцент кафедри фізичного виховання

Наталя Бойченко, Харківська державна академія фізичної культури

к.фіз.вих., доцент

Георгій Зантарая, Харківська державна академія фізичної культури

аспірант кафедри одноборств

Ігор Чоботько , Класичний приватний університет

магістр інституту здоров’я, спорту та туризму

Посилання

Алексєєв, А. Ф., Ананченко, К. В., & Бойченко, Н. В. (2014). Теорія та методика викладання дзюдо та самбо: навч. посіб. для студенів 3 курсу (за кредитно-модульною системою). ХДАФК, Xарків.

Ананченко, К. В., & Середа, В. В. (2008). «Технічна підготовка юних дзюдоїстів на основі аналізу модельних характеристик». Teorìâ ta Metodika Fìzičnogo Vihovannâ, (8), 47-49.

Бойченко, Н. В. (2007). «Пути повышения эффективности тренировочного процесса в восточных единоборствах». Физическое воспитание студентов творческих специальностей, 2, 148-150.

Бойченко, Н. В., & Чоботько, М. А. (2019). «Оптимізація навчання техніки дзюдо за допомогою вправ з фітболом». Єдиноборства, 13-20.

Васильков, А. А. (2008). Теория и методика спорта. Феникс, Ростов н/Д.

Верітов, О., Макарова, Е., & Гузій, О. (2012). «Підходи щодо профілактики і корекції порушень опорно-рухового апарату дітей, які активно займаються спортивними одноборствами». Спортивна наука України: електронне наук, фах. вид, (4), 48.

Ермаков, С. С., Тропин, Ю. Н., & Бойченко, Н. В. (2016). «Специальная физическая подготовка квалифицированных борцов». Единоборства, 20-22.

Камаєв, О. І., Тропін, Ю. М., & Арнаут, В. Ю. (2019). «Біомеханічний аналіз виконання технічних дій у спортивній боротьбі». Проблеми і перспективи розвитку спортивних ігор і єдиноборств у вищих навчальних закладах, 1, 32-35.

Мельник, В. В., & Дяченко, А. А. (2016). Вплив ігрових вправ з фітболами на розвиток швидкісно-силових здібностей дзюдоїстів 6-7 років. Київ.

Никитин, С. Н. (2005). «Особенности управления двигательными действиями в спортивной борьбе». Вестник Балтийской педагогической академии, Вып. 62, 61-67.

Пакулін, С. Л. (2015). «Алгоритм формування коронного прийому дзюдоїста-ветерана». Міжнародна науково-практична конференція «Фізична культура, спорт та здоров'я», 79-81.

Перебейнос, В. Б., & Ананченко, К. В. (2012). «Формирование оптимального технического арсенала дзюдоистов-ветеранов». Слобожанський науково-спортивний вісник, (2), 100-103.

Платонов, В. Н. (2015). Система подготовки спортсменов в олимпийском спорте. Общая те- ория и ее практические приложения : учебник [для тренеров] : 2 кн. Олимп. лит., Киев.

Тропин, Ю. Н., & Бойченко, Н. В. (2017). «Содержание различных сторон подготовки борцов». Единоборства, 79-83.

Чоботько М. А. (2018). «Особенности методики обучения дзюдоистов новичков» Единоборства, 75-78.

Шахмурадов, Ю. А. (2011). Вольная борьба: Научно-методические основы многолетней подготовки борцов. Высшая школа, Москва.

Шулика, Ю. А., Коблев, Я. К., Невзоров, В. М., & Схаляхо, Ю. М. (2006). Дзюдо. Система и борьба. Феникс, Москва.

Zhumakulov, Z. P. (2017). «Education Technology of Primary Training Sport Wrestling». Eastern European Scientific Journal, 5, 29-35.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-24

Номер

Розділ

Статті