Прояв ступеня домінування вмісту токоферолів у гібридів F1 соняшнику
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2017.120439Ключові слова:
соняшник, соняшникова олія, токоферол, антиоксидантАнотація
У статті приведено результати вивчення вмісту ізомерів токоферолів ліній соняшнику Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, ліній, отриманих з ВНДІОК (м. Краснодар) та гібридів першого покоління. Встановлено, що лінії соняшнику селекції ІР мають вміст α-токоферолу в межах 95,01 %–99,22 % від загального вмісту токоферолів. Лінії отримані з ВНДІОК, мають α-токоферолу 5,91 %–40,14 % від загального вмісту токоферолів, β-токоферолу 3,98 %–57,21 % від загального вмісту токоферолів, γ-токоферолу 1,35 %–21,37 % від загального вмісту токоферолів, δ-токоферолу 1,30 %–68,75 % від загального вмісту токоферолів. Розраховано ступінь домінування гібридів першого покоління за вмістом ізомерів токоферолівПосилання
KyrychenkoVV. Sunflowerbreedingandseedproduction(HelianthusannusL.).Kharkiv, 2005. 385 p.
VlesRO, Gottenbos JJ. Nutritional characteristics and food uses of vegetable oil.Cambrige: Mc Grow-Hill Publ. Corp., 1989. P. 63–86.
Beare-RogersJ. Food fatsandfattyacidinhumannutrition.Eds. Champaigue, AOCS, 1995. P. 1–7.
Zinchenko OI, Salatenko VN, Bilonozhko MA.PlantProduction.Кyiv: Agrarnaosvita, 2001. 591 p.
NadirovNK. Tocopherols and their use in medicine and agriculture. 1991. 336 p.
ReedLG, HarriRS, WoolLG, MarrionGF, ThimannKV. Biochemistryoflipoicacid.Vitaminshormons.Acaolpress.1962; 20: 1–38.
McHale D, Mamalis P, Green J, Marcinkiewicz S. Tocopherols. 1. Synthesis of 5-metyltocol. Ibid. 1959; 11: 3362–3368.
McHaleD,GreenJ, FeeneyC, SutcliffeF. Tocopherols. 8. Structuralandsyntheticstudiesofα-tocopherol.Ibid. 1963; 2: 784–786.
DemurinYaN. Genetic analysis of the tocopherol composition in sunflower seeds.Nauchno-tekhnicheskiybulleten VIR.1986; 165: 49–51.
DemurinYaN. Geneticvariabilityoftocopherolcompositioninsunflowerseeds.Helia. 1993; 16(18): 59–62.
Genetic studies of sunflower oil quality traits in the All-Russian Research Institute of Oil Crops: main results of research on oil crops (to the 100th anniversary of the All-Russian Research Institute of Oil Crops). Krasnodar. The State Scientific Institution “All-Russian Research Institute of Oil Crops named after VS Pustovoyt” of the Russian Academy of Agricultural Sciences.2012.
Velasco L, Fernandez-Martinez JM. Identification and genetic characterization of new sources of beta and gamma tocopherol in sunflower germplasm.Helia. 2003; 26(38): 17–24.
Velasco L, Peres-Vich B, Fernandez-Martinez JM. Development of sunflower germplasm with high delta tocopherol content. Helia. 2004; 27(40): 99–106.
Velasco L, Fernandez-Martinez JM. Registration of T589 and T2100 sunflower germplasms with modified tocopherol profiles. Crop Science.2004; 44: 361–362.
Velasco L, Peres-Vich B, Fernandez-Martinez JM. Novel variation for tocopherol profile in sunflower created by mutagenesis and recombination.Plant Breed.2004; 123: 490–492.
Velasco L, Peres-Vich B, Fernandez-Martinez JM, Dominguez-Gimenez J. Novel variation for tocopherolprofilein sunflower. In.: Proc 16th Intl. Sunflower Conf. 2004; 2: 793–798.
Velasco L,Peres-Vich B, Fernandez-Martinez JM. Evaluation of wild sunflower species for tocopherol content and composition. Helia. 2004; 27(40): 107–112.
DemurinYaN,Borisenko OM, Peretyagina TM, Perstenyeva AA.Gene linkage test for imr with Ol, tph1and tph2 mutations in sunflower.Helia.2005; 29(44): 41–46.
Peres-Vich B, Berry ST, Velasco L et al. Molecular mapping of nuclear mole sterility genes in sunflower. Crop.Sci. 2005; 54: 1851–1857.
Del Moral L, Fernandez-Martinez JM, Peres-Vich B, Velasco L. Expression of modified tocopherol content and profile in sunflower tissue. J. Sci. Food. Agric. 2012; 92: 351–357.
Berry ST, Leon AJ, Hanfrey CC et al. Molecular marker analysis of Helianthus annus L. 2.Construction of an RFLP linkage map for cultivated sunflower.Theor. Appl. Genet. 1995; 91: 195–199.
ŠkoricD, JocicS, JovanovicDetal. Achievementsofsunflowerbreeding.Zbornicradova-IFVC, NS.Book 42.131–137.
State standard of Ukraine EN 2822:2005. Determination of vitamin E content by high-resolution liquid chromatography of α-, β-, γ- іδ- tocopherols: valid from 01. 07.2006. Кyiv: DerzhspozhyvstandartUkrainy, 2006. 13 p.
DospekhovBA. Methods of field experience. Moscow: Agropromizdat, 1985. 351 p.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Н. С. Харитоненко, В. В. Кириченко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.