Особливості формування біохімічного складу насіння сучасних сортів сої
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2018.152139Ключові слова:
соя, сорт, урожайність, насіння, вміст, білок, олія, інтенсивність утворенняАнотація
Установлено значну диференціацію сортів сої за показниками врожайності та якості насіння. Виділено сорти з максимальним проявом ознак: урожайності – сорт Красуня (1,6 т/га), вмісту білка в насінні – сорт Райдуга (38,1 %), вмісту олії та інтенсивності її утворення – сорт Спритна (18,2 % та 2,969 кг/га/добу відповідно), сумарного вмісту білка та олії, інтенсивності утворення білка, інтенсивності утворення білка та олії – сорт Перлина (55,6 %; 6,265 кг/га за добу; 9,176 кг/га за добу відповідно). Показано, що сорти ранньостиглої групи мають здатність до утворення білка та олії в насінні на рівні та вище, ніж сорти середньоранньої та середньостиглої груп.
Посилання
Poberezhna A. Soybean on the global market of high-protein fodder. Propozitsіya. 2002; 12: 20–22.
Vaschenko AP, Mudrik NV, Fisenko PP, Dega LA, Chayka NV, Kapustin YuS. Soybean in the Far East.Vladivostok: Dalnauka, 2010. 435 p.
Babich AO, Babich-Poberezhna AA. The world resources of vegetable protein. Sel. Nasinn. 2008; 96: 215–222.
Petibskaya VS. Soybean: chemical composition and use. In: VM Lukomets, editor. Maykop: OAO Poligraf-YuG, 2012. 432 p.
Babich AO. Current production and use of soybean. Kyiv: Urozhay, 1993. 432 p.
Hartwig EE. Breeding of soybean for high yield and seed protein. In: Soybean feeds the world. Ed. by B Napompeth. Bangkok, 1997. Р. 40–43.
Kim SD, Kim KH, Park HK. Soybean breeding for processing and utilization in Korea. Proc. The Third Int. Soybean Proc. And Util. Conf. October 15–20, Tsukuba, Ibaraki, Japan, 2000. P. 23–28.
Konovalov NN. Canadian soybean varieties. High Protein: myth or reality? Proc. Of Internat. conf. «Feed.pro». 3–6 Nov 2015. Sankt-Peterburg, 2015. № 2. P. 24.
Zelentsov SV, Moshnenko EV, Vaylova AV, Reutina AV. Prospects for breeding high-protein soybean varieties: simulation of mechanisms for increasing protein content in seeds (report 1). Maslichnyie kulturyi. 2016; 2(166): 42–49.
Fu Cuizhen, Qiu Lijuan, Chang Ruzhen. Evaluation quality of China's soybean germplasm resources quality. Proc. the Third Int. Soybean proc. and util. conf. October 15–20, Tsukuba, Ibaraki, Japan, 2000. P. 41–42.
Dziubenko NI, Seferova IN. Soybean collection of the All-Union Research Institute of Plant Breeding at the beginning of the 21st century: composition and potential use in breeding. Kormy i kormovyrobnytstvo. 2011; 69: 20–25.
Levkina OV, Vasiliev VV. Modern trends in the global soybean market development. Vestnik Belorusskoy gosudarstvennoy selskohoziaystvennoy akademii. 2017; 3: 12–18.
Singh RJ, Hymowitz T. Soybean genetic resources and crop improvement. Genome. 1999; 42: 605–616.
Fehr WR, Welke GA, Hammond EG, Duvick DN, Cianzio SR. Inheritance of reduced palmitic acid content in seed oil of soybean. Crop Sci. 1991; 31: 88–89.
Cahoon EB. Genetic enhacement of soybean oil for industrial uses: prospects and challenges. AgBioForum. 2003; 6: 11–13.
Borodin EA, Menshikova IG, Dorovskikh VA et al. Effects of two-month consumption of 30 g a day of soy protein isolate and of skimmed curd protein on blood lipid concentration in Russian adults with moderate hyperlipidemia. J. Nutr. Sci. Vitaminol. 2009. V. 55. P. 492–497.
Poberezhnyiy MS. Effects of global and local climate changes on the location of soybean production in Ukraine. Maslichnyie kulturyi. 2015; 2(162): 87–92.
Babich AO, Babich-Poberezhna AA. Soybean breeding and production in Ukraine. Vinnytsia, 2008. 215 p.
Snigoviy SV. Ecologic and economic prerequisites of increase in the soybean production in Ukraine. Kormy i kormovyrobnystvo. 2004; 53: 179–185.
GOST 10846-91. Cereals, legumes and oil crops. Collection of State Standards. Moscow, Izd-vo standartov, 1991. P. 156–161.
Methods of biochemical investigation of plants. 2nd revised and supplemented edition. In: AI Ermakov, editor. Leningrad: LO Kolos, 1972. 456 p.
Kobyzeva LN, Svyatchenko SI, Tertyshnyi OV. Selection of soybean varieties by intensity of protein synthesis. Achievements and challenges of genetics, breeding and biotechnology. Kyiv: Logos, 2007. T. 2. P. 67–69.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 С. С. Рябуха
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.