Новий сорт пшениці м’якої озимої Носівочка для умов Лісостепу і Полісся України
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2024.306966Ключові слова:
пшениця м’яка озима, урожайність, екологічна пластичність, якість зернаАнотація
Реферат:Створено новий екологічно пластичний, високопродуктивний сорт пшениці м’якої озимої Носівочка. В статті наведено характеристику сорту Носівочка за морфологічними ознаками, агроекологічними і біологічними властивостями, Відзначено високі екологічну пластичність, продуктивність і показники якості зерна та борошна. Показано, що новий сорт формує високий біотичний потенціал в умовах поліського-лісостепового і лісостепового екотопів. За екологічного випробування (впродовж 2001–2006 рр. 2008–2022 рр. в умовах полісько-лісостепового екотопу (Чернігівська обл.) і 2007–2014 рр. – лісостепового екотопу (Київська обл.) новий сорт формував високу і середню урожайність зерна, зокрема 6,54–9,11 та 5,72–7,74 т/га, відповідно. Сорт Носівочка можна віднести до високоінтенсивних; він характеризується поліпшеними морфологічними і агробіологічними властивостями, широкою нормою реакції за оптимізації умов вирощування, має потовщену соломину. Все це зумовлює досить високу стійкість до несприятливих абіотичних і біотичних чинників і здатність рослин засвоювати високі дози азотних мінеральних добрив, добре реагувати на своєчасний обробіток ґрунту (оранку) та післядію органічних добрив
Посилання
Tyshchenko V.N., Chekalyn N.M. Genetic basics of adaptive breeding of winter wheat: monograph. Poltava: PDAA, 2005. 243 p. [in Ukrainian]
Zhemela H.P. Problems of winter wheat breeding for grain quality. Naukovi Pratsi Poltavskoi Derzhavnoi Ahrarnoi Akademii. 2005. Vol. 4 (23). P. 3-7. [in Ukrainian]
Bakuma A.O., Chebotar H.O., Tkachuk A. V., Chebotar S.V., Moskalets T.Z., & Moskalets V.V. Allelic status of the Ppd-1 genes controlling photoperiod sensitivity in some common winter wheat genotypes. Sortovyvchennia ta Okhorona Prav na Sorty Roslyn, 2020. 16(3), 253–261. https://doi.org/10.21498/2518-1017.16.3.2020.214926 [in Ukrainian]
Afzal M., Sielaff, M., Curella, V., Neerukonda, M., Hassouni, K., Schuppan, D., Tenzer, S., Friedrich, C., & Longin, H. Characterization of 150 Wheat Cultivars by LC-MS-Based Label-Free Quantitative Proteomics Unravels Possibilities to Design Wheat Better for Baking Quality and Human Health. Plants, 2021. 10 (3), 424. https://doi.org/10.3390/plants10030424
Crespo-Herrera, L. A., Garkava-Gustavsson, L., & Ahman, I. A systematic review of rye (Secale cereale L.) as a source of resistance to pathogens and pests in wheat (Triticum aestivum L.). Hereditas, 2017. 154(14), 14–23. doi: 10.1186/s41065-017-0033-5
Lykhochvor V. V. The role of a variety in increasing winter wheat grain yield and quality depending on cultivation technologies. Visnyk Lvivskoho Natsionalnoho Ahrarnoho Universytetu: Ahronomiia [Visnyk of Lviv National Agrarian University: Agronomy], 2012. 16. 200–210. [in Ukrainian]
Moskalets T. Z. Stability and plasticity of wheat genotypes in the forest-steppe ecotope. Visnyk Ukrainskoho Tovarystva Henetykiv i Selektsioneriv [Bulletin of the Ukrainian Society of Genetics and Breeders]. 2015. 13, 1. 51–56. [in Ukrainian]
Rybalka O.I., Morhun V.V., Morhun B.V., Polishchuk S.S. Genetic basics of a new direction in the breeding of original wheat (Triticum aestivum L.) and triticale (x Triticosecale Wittmack) classes in terms of grain quality. Fiziolohiia Roslyn i Henetyka [Plant Physiology and Genetics]. 2019. Vol. 51, No 3. P. 207-240. doi: https://doi.org/10.15407/frg2019.03.207 [in Ukrainian]
Ivanova Y.N., Solovey L.A., Loginova D.B., Miroshnikova E.E., Dubovets N. I., & Silkova O. G. The creation and characterization of the bread wheat line with a centric translocation t2dl.2rl. Vavilov Journal of Genetics and Breeding, 2019. 723, 846. Doi: 10.18699/VJ19.558
Liubych V., Novikov V., Polianetska I., Usyk S., Petrenko V., Khomenko S., Zorunko V., Balabak O., Moskalets V. & Moskalets T. Improvement of the process of hydrothermal treatment and peeling of spelt wheat grainduring cereal production. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2019. 3(11), 40–51. Doi: 10.15587/1729-4061.2019.170297
Kozub N.A., Sozinov I.A., Karelov A.V., Bidnyk H.Y., Demianova N.A., Sozinova O.I., Blume Y.B. & Sozinov A.A. Studying recombination between the 1RS arms from the rye Petkus and Insave involved in the 1BL.1RS and 1AL.1RS translocations using storage protein loci as genetic markers. Cytology and Genetics, 2018, 52(6), 440–447. Doi: 10.3103/S0095452718060063
Pronin D., Börner A. & Scherf K. Old and modern wheat (Triticum aestivum L.) cultivars and their potential to elicit celiac disease. Food Chemistry, 2021, 339, 127952. https://doi.org/10.1016/ j.foodchem.2020.127952
State Register of Plant Varieties suitable for dissemination in Ukraine for 2023. (Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine). Kyiv, 2023. 523 p. Valid as of 01/27/2023. [in Ukrainian]
Volkodav, V. V. (Ed.). (2000) Methods of State variety trials of agricultural crops. Issue 1. General part. P. 10–50. Kyiv: Alefa. [in Ukrainian]
Moskalets T.Z., Vasylkivskyi S.P., Morgun B.V. et al. New genotypes and technological indicators of winter triticale. Biotechnologia Acta. 2016. Vol. 9, No. 1. P. 79-86. DOI: 10.15407/biotech9.01.079
Common wheat and winter triticale breeding at Nosivka Plant Breeding Experimental Station: methodological aspects of scientific research and significant achievements: monograph / V.I. Moskalets, T.Z. Moskalets, V.V. Moskalets, O.I. Buniak. Ed. by V.V. Moskalets. Nizhyn: Vydavets Lysenko M.M., 2023. 442 p. [in Ukrainian]
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 V. I. Moskalets, T. Z. Moskalets, В. В. Moskalets, N. М. Bunyak, O. I. Bunyak
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.