Успадкування виходу насіння крупної фракції гібридами пшениці м’якої озимої
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2024.306967Ключові слова:
Triticum aestivum, фракція, трансгресія, врожайність, насінняАнотація
Реферат: Нерівноцінність насіння в насіннєвому матеріалі розглядається як одна із причин зниження урожаю. Метою роботи було встановлення закономірностей характеру успадкування виходу крупної фракції насіння у нащадків від схрещування сортів з різним виходом означеної фракції. Для досліджень використовували сорти: Привітна з високим виходом насіння фракції 2,8+ мм (73,3 %), Краса ланів з низьким виходом насіння крупної фракції (57,4 %), Альянс і Запашна з середніми значеннями показника (відповідно, 66,8 % та 64,0 %). Схрещування проводили за повною діалельною схемою, частота та ступінь трансгресій визначалися у третьому поколінні. Найнижчу частоту трансгресії за виходом крупної фракції насіння мали гібридні комбінації, створені за участю батьків з граничними проявами ознаки. Комбінація зразків з низьким та середнім значенням виходу крупної фракції насіння збільшувала як частоту, так і ступінь трансгресії. Перспективними для селекції за даною ознакою стали гібридні комбінації між батьківськими компонентами з високим та середнім виходом крупної фракції. Високу частоту та ступінь трансгресії за врожайністю визначено у гібридних комбінаціях створених без участі найпродуктивнішого сорту Запашна. Таким чином, перспективними для селекції за ознакою виходу крупної фракції насіння виявились гібридні комбінації – Альянс/Привітна та Привітна/Альянс (частота трансгресій — 22 та 14 %, ступінь – 12,0 та 17,3 %); за ознакою врожайність — Альянс/Привітна, Привітна/Альянс, Краса ланів/Альянс та Альянс/Краса ланів (частота трансгресій — 10, 16, 24, 24 %, ступінь – 16,9, 21,5, 28,5, 14,7). При схрещуванні між собою сортів із низьким або середнім виходом крупної фракції насіння знижується значення виходу крупної фракції, але підвищується вихід середньої та дрібної фракції. Комбінування зразків з низьким та середнім значенням виходу крупної фракції насіння збільшує як частоту, так і ступінь трансгресій.
Посилання
Zhybak M, Khrystenko H. Grain market in Ukraine: price situation and problems of development during the war. Ahrosvit. 2024; 6: 23–29. https://doi.org/10.32702/2306-6792.2024.6.23 [in Ukrainian]
Areas, croppages and yields of agricultural crops by species and regions in 2023. Statistical information (final data). State Statistics Service of Ukraine. [Internet]. 2023 [updated 2023 May 5; cited 2024 May 20]. Available from: https://www.ukrstat.gov.ua/ [in Ukrainian]
Shelepov VV, Havryliuk MM, Chebakov MP, Honchar OM, Verhunov VA. Wheat breeding, seed production and variety investigations. VM Remeslo Myronivka Institute of Wheat. 2007. 408 p. [in Ukrainian].
Vyshnivskyi PS, Shapoval AV, Tsiuk YuV. Effect of the fractional composition of sowing material on the performance of spring wheat seed fields. Zb. Nauk. Pr. NNTs «Instytut Zemlerobstva NAAN». 2014; 4: 162–167. [in Ukrainian].
Zecevic V, Boskovic J, Knezevic D, Micanovic D. Effect of seeding rate on grain quality of winter wheat. Chilean journal of agricultural research [online]. 2014; 74(1): 23–28. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-58392014000100004.
DSTU 4138–2002. Seeds of agricultural crops. Methods for determining quality. Valid from 01/01/2004. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2003. 173 р. [in Ukrainian].
Shapoval AV, Tsiuk YuV, Lutak IA, Katerynchuk IM. Effect of fractional composition of winter wheat seeds on their yielding capacity . Zb. Nauk. Pr. NNTs «Instytut Zemlerobstva NAAN». 2014; 1–2: 136–140. [in Ukrainian].
Shapoval AV, Melnyk VV, Lutak IA, Khitska IM. Effect of seed fraction on the yield capacity of spring wheat and oat varieties. Zb. Nauk. Pr. NNTs «Instytut Zemlerobstva NAAN». 2013; 1–2: 160–165. [in Ukrainian].
Lutak IV, Shapoval AV. Yield and sowing qualities of spring wheat seeds depending on the fractional composition of seeds and fertilizers. Zbirnyk Naukovykh Prats Umanskoho Natsionalnoho Universytetu Sadivnytstva. 2016; 86(1):13–21. [in Ukrainian].
Skrypnyk OO, Leonov OYu. Outputs of seeds of winter bread wheat varieties and lines bred at the Plant Production Institute named after VYa Yuriev of NAAS. State-of-the-art technologies for Increasing the Genetic Potentials of Plants: Abstracts of the International Scientific and Practical Conference Dedicated to the 100th anniversary of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine and the 110th anniversary of the founding of the Plant Production Institute named after VYa Yuriev of NAAS. Kharkiv, July 4–5, 2018. Kharkiv, 2018. P. 262–264. [in Ukrainian].
Leonov O, Skrypnyk O, Kirian V. Winter bread wheat kernel size depending on the variety. Agrarian Science and Education in the European integration Settings: Abstracts of the International Scientific and Practical Conference. Part 1. Kamianets-Podilskyi, March 20–21, 2019, Ternopil: Krok. 2019. P. 113–114. [in Ukrainian].
Skrypnyk OO, Leonov OYu, Shyianova TP, Suvorova KYu, Usova ZV. Seed quality indicators of winter bread wheat accessions depending on the grain size. Plant Breeding and Seed Production. 2021. 119. 84–93. DOI: https://doi.org/10.30835/2413-7510.2021.237013
Tkachyk SO, editor. Methods of qualification examination of varieties cereals, groats crops and grain legumes for suitability for dissemination in Ukraine. Methods of determination of plant product quality parameters. 3rd revised and extended edition. Vinnytsia: FOP Korzun DYu. 2017. 159 p. [in Ukrainian].
Ermantraunt ER, Hoptsii TI, Kalenska S M, Kryvoruchenko RV, Turchynova NP, Prysiazhniuk OI. Methods of breeding experiments (in crop production). Kharkiv : KhNAU im. VV Dokuchaieva, 2014. 229 р. [in Ukrainian].
Vasylkivskyi SP, Kochmarskyi VS. Breeding and seed production of field crops. Myronivka : PJSC “Myronivska Printing House”. 2016. 376 p. [in Ukrainian].
de Souza DN, Silva SR, Marinho J de L, Bazzo JHB, Fonseca IC de B, Zucareli C. Wheat yield and seed physiological quality as influenced by seed vigor, nitrogen fertilization and edaphoclimatic conditions. Semina: Ciências Agrárias. 2021. 42 (6SUPL2), 3581–3602. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n6SUPL2p3581 [in Portuguese].
Dwivedi SL, Spillane C, Lopez F, Ayele BT, Ortiz R. First the seed : Genomic advances in seed science for improved crop productivity and food security. Crop Science. 2021. 61(3). 1501–1526. https://doi.org/10.1002/csc2.20402
Chen Z, Cheng X, Chai L, Wang Z, Bian R, Li J, Zhao A, Xin M, Guo W, Hu Z, et al. Dissection of genetic factors underlying grain size and fine mapping of QTgw. cau-7D in common wheat (Triticum aestivum L.). Theoretical and Applied Genetics. 2020. 133. 149–162. https://doi.org/10.1007/s00122-019-03447-5
Kondić D, Oručević Žuljević S, Hajder Đ, Selimbegović E. Evaluation of grain characteristics of domestic wheat (Triticum aestivum L.) obsolete cultivars and landraces. Italian Journal of Agronomy. 2020. 15(1). 3–9. https://doi.org/10.4081/ija.2020.1345
Reynolds MP, Pask AJD, Hoppitt WJE, Sonder K, Sukumaran S, Molero G, Saint Pierre C, Payne TS, Singh RP, Braun HJ et al. Strategic crossing of biomass and harvest index-source and sink-achieves genetic gains in wheat. Euphytica. 2017. 213(257). doi:10.1007/s10681-017-2040-z
Pushkareva VI, Goleva GG, Vashchenko TG, Fedulova TP, Golev AD, Ivannikov VA. IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci.: 6th International Conference on Agriproducts Processing and Farming, 17–18 October 2019, Voronezh, Russian Federation. 2019. 422. 012031
Popović V, Ljubičić N, Kostić M, Radulović M, Blagojević D, Ugrenović V, Popović D, Ivošević B. Genotype × Environment interaction for wheat yield traits suitable for selection in different seed priming conditions. Plants. 2020; 9(12):1804. https://doi.org/10.3390/plants9121804
Kristó I, Vályi-Nagy M, Rácz A, Irmes K, Szentpéteri L, Jolánkai M, Kovács GP, Fodor MÁ, Ujj A, Valentinyi KV et al. Effects of nutrient supply and seed size on germination parameters and yield in the next crop year of winter wheat (Triticum aestivum L.). Agriculture. 2023. 13(2). 419. https://doi.org/10.3390/agriculture13020419
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 O. Yu. Leonov, О. О. Skrypnyk, Z. V. Usova, K. Yu. Suvorova, M. M. Khukhrianska
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.