Нові гіноеційні лініі огірка корнішонного типу для використання в гетерозисній селек-ції
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2015.54056Ключові слова:
огірок, гіноеційна лінія, корнішон, скоростиглість, урожайність, товарністьАнотація
Метою досліджень була оцінка вихідного матеріалу огірка та створення гіноеційних батьківських ліній корнішонного типу. Дослідження проводили протягом 2012-2014 рр. в Інституті овочівництва і баштанництва НААН в умовах відкритого та захищеного ґрунту. У результаті селекційної роботи створено нові гіноеційні лінії корнішонного типу, які відповідають заданій моделі: високоурожайні, скоростиглі, товарність складає 80-90 %, рослини переважно жіночого типу цвітіння, букетне розташування жіночих квіток, довжина плоду 6-8; 8-10 см, стійкі проти кореневих гнилей та переважно стійкі до пероноспорозу. Проведено вивчення селекційного бджолозапилюваного та партенокарпічного лінійного матеріалу огірка корнішонного типу. Із ряду генотипів виділено цінні в біологічному і господарському значенні бджолозапилювані та партенокарпічні лінії огірка для створення гетерозисних гібридів. Визначено їх кількісні і якісні показники. Новостворені лінії є джерелами комплексу цінних господарських ознак, що будуть використані в подальшій селекційній роботі для створення високопродуктивних конкурентоспроможних бджолозапилюваних та партенокарпічних гібридів огірка корнішонного типу, придатних для вирощування в умовах відкритого та захищеного ґрунту.
Посилання
Yurina, OV. Cucumbers.Moscow: Moskovskiy rabochiy; 1976. 88 p.
Murri IK. Biochemistry of cucumber. In: Biochemistry of vegetables. – Мoscow: Selkhozgiz; 1961. P. 173-205.
Vavilov, NI. Selected Works. Мoscow: Коlos; 1966. 556 p.
Merezhko, AF. The problem of donors in plant breeding. Sankt-Peterburg: VIR; 1994. 128 p.
Gorovskiy VF, Shuliak EA, Obruchkov AYu. New parthenocarpic hybrids of universal type cucumber. In: Proceeding of the Intern. Conf. "Creating of the gene pool of vegetables and melons with high adaptive capacity and production of environmentally friendly products";Vinnitsa; 2014. P. 10-12.
Sergienko OV, Radchenko LO. New promising examples of parthenocarpic cucumber varieties in terms of greenhouses. Ovochivnytstvo I bashtannytstvo. 2012; 58:325-330.
Sergienko OV, Solodovnyk LD. The new lines gherkin type for heterosis breeding of cucumber for open soil. In: Proceeding of the Intern. Conference: "Selection and technology information in vegetable production. Reserves for increasing production and seed ";Kharkiv; 2013. P. 133-114.
The experience of the production and marketing of vegetables inUkraine. Report of the results of Agricultural Marketing project research for 2004-2005. Kyiv; 2006. 396 p.
Tkachenko NN, Yurina OV et al. Guidelines for selection and seed of cucumber heterosis hybrids. In: YurinaOV, editor. Мoscow; 1985. 25 p.
Sokol PV, Yurina OV, Beliaieva VBet al. Guidelines for selection and seed of cucumbers in greenhouses. Мoscow; 1976. 73 p.
Yurina OV, Korganova NN, Yermolenko IV et al. Guidelines for the selection of cucumber. Мoscow: Аgropromizdat; 1985. 54 p.
Gorova TK, Yakovenko KI, editors. Modern methods of vegetables and melons selection. Kharkiv: 2001. P. 311-356.
Dospekho, BA. Methods of field experience. Мoscow: Коlos; 1985. 335 p.
DSTU 3247-95 Fresh cucumbers. Specifications. [Effective from 01.01.1997]. Kyiv; 1996. 28 p.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 В. О. Сергієнко, О. Л. Радченко, Д. Л. Солодовник
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.