Скринінг колекції сої нцгрру за вмістом в насінні білка та жиру
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2015.57348Ключові слова:
зразок сої, вміст у насінні білка та жиру, джерелоАнотація
Наведено результати багаторічних досліджень зі скринінгу колекційних зразків сої Національного центру генетичних ресурсів рослин України за вмістом у насінні білка та жиру. Встановлено значний діапазон мінливості вмісту білка в залежності від групи стиглості. Високою мінливістю за цим показником характеризувалися зразки скоростиглої групи (V = 21,23 %), незначною – зразки середньостиглої та дуже пізньостиглої (V = 9,83 % та 4,77 % відповідно) груп стиглості. Вміст жиру в насінні в залежності від групи стиглості коливався в незначному діапазоні. В кожній групі стиглості виявлено зразки з низьким і високим вмістом жиру в насінні. Виділено джерела високого вмісту в насінні білка та жиру.
Посилання
Babich, AO. Soybean for health and life on the planet of Earth. Кyiv: Agrarna nauka; 1998. 222 p.
Poberezhna, AA. Production and trade of soybean and soybean-derived products in the world. In: Current problems in the production and use of fodder grain and soybean. Кyiv: Agrarna nauka; 1993. P. 72–73.
Leshchenko, AK. Soybean cultivation Ukraine. Кyiv: UAAS; 1961. 324 p.
Mykhaylov VG, Sokolova NI, Shcherbyna OZ. Fodder qualities of domestic soybean varieties suitable for industrial processing. In: Current problems in the production and use of fodder grain and soybean. Кyiv: Agrarna nauka; 1993. P. 6–7.
Sichkar VI. Results and objectives of soybean breeding in Ukraine and Moldova. In: Soybean genetics, breeding and cultivation technology in Ukraine and Moldova. Odesa, 1991. P. 5–17.
Chmeleva ZV, Korsakov NI. Characterization of a soybean collection in terms of protein content and grain quality. Trudy po prikladnoy botanike, genetike I selektsii. 1981; 70(2): 77–80.
Smirnova-Ikonnikova MI, Veselova SP. Impact of geography on protein content and composition of cereals. Biokhimya zerna. 1960; 5: 27–35.
Nelson NC. The chemistry of legume storage protein. Phil. Trans. R. Soc. Lond. 1984; 304: 287–296.
Vollmann J, Fritz CN, Wagentristl H, Ruckenbauer P. Environmental and genetic variation of soybean seed protein content un der Central European growing conditions. J. Sci. Foodand Agr. 2000; 80(9): 1300-1306.
Smirnova-Ikonnikova MI, Korsakov NI, Veselova SP et al. Biochemical studies of soybean seeds. Trudy po prikladnoy botanike, genetike I selektsii. 1971: 18-24.
Babich, AO. Problem of protein and cultivation of pulses for fodder. 3th ed. Кyiv: Urozhay; 1993. 192 p.
Jenken, BK. Soybean. Мoscow: Selkhozgiz; 1959. 622 p.
Nering K. Fodder value of pulses. In: Physiological and biochemical characteristics of pulses. Orel: All-Union SRI of pulses; 1973. P. 139–157.
Klimenko, VG. Protein of ripening seeds of pulses. Chisinau: Shtiintsa; 1975. 126 p.
Yermakov AI, editor. Methods of biochemical studies of plants. Leningrad: Agropromizdat; 1987. 430 p.
Yastrebovich NI, Kalinin FL. Determination of carbohydrates and soluble nitrogen compounds in a single test portion of plant material. In: Growth and productivity of plants. Кyiv: URSI of Plant Physiology; 1962. Issue 23. P. 119–131.
Korsakov NI, Albert VE, editors. Soybean: Catalogue of the global collection of the All-Union Research Institute of Plant Breeding. Leningrad, 1973. Issue 116. P. 11–28.
Leith BD. Comparison of field methods for selection of protein and oil content in soybean. Journ of the Amer. Soc. Of Agr. 1924; 16: 721–725.
Zacharias M. Untersuchungen zur Variabilitat des Rohprotein – und Rohfettgehaltes der Sojabohne (Glycine max L. Merr.) an den Gaterslebener Welt – und Mutantenkollektionen. Kulturpflanze. 1987; 35: 203-224.
Schori AN, Uehlinger S, Fossati A. Selection du soja en Suisse. Rev. Suisse agr. 1988; 20(4): 211-218.
Sichkar VI, Lugovoy AP, Ganzhelo OI, Shchelko LG, editors. Soybean: Catalogue of the global collection of the All-Union Research Institute of Plant Breeding. Starting material for soybean breeding in the South of Ukraine. Leningrad, 1990. Issue 555. 50 p.
Bardier NG, Prostakova ZhG, Pavlova LS et al. Evaluation the collection of the All-Union Research Institute of Plant Breeding in term of economically valuable traits for the conditions of Moldova. Chisinau: Shtiintsa; 1984. 57 p.
Vashchenko AP, Mudryk NV. Soybean breeding for increased oil content. Maslichnye kultury. 1985; 3: 28–29.
Taira Harue, Hoshino Shiro. Pets Nat. Food. Res. Inst. 1985; 46: 137-144.
Hilditch TP, Williams PN. The chemical constitution of natural fats. London, 1964. P. 124-130.
Leshchenko AK, Kasatkin BV, Khotulyeev MI. Soybean. Moscow: Selkhozgiz; 1948. 271 p.
Sevostianikhina RI, Gurinovich OI, Vlasova AV. Results of the study of starting material for soybean breeding for increased protein and oil contents. Nauchnye trudy of All-Union SRI of pulses. 1972; 4: 73–82.
Teleutsa AS, Pavlova LS. Starting material for soybean breeding for increased oil content in seeds. Botanicheskye issledovanya. 1989; 6: 116–127.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Л. Н. Кобизєва
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.