Селекційно-генетичні особливості різновидностних форм ячменю ярого
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2010.70225Ключові слова:
Ячмінь, кількісні ознаки, діалельні схрещування, F1 і F2 гібриди, компоненти генетичної дисперсії, успадковуваністьАнотація
Встановлено селекційно-генетичні особливості 10 форм різних різновидностей ячменю ярого за компонентами генетичної дисперсії, успадковуваністю кількісних ознак в F1 і F2 гібридів діалельних схрещувань. В цілому в досліді у батьківських форм переважають домінантні ефекти генів, так як компоненти H1 і H2 домінантних ефектів генів значно перевищують компонент D адитивних ефектів. Це підтверджується також рівнем середнього ступеня домінування (H1/D) і його міри (√H1/D), які більші одиниці, що вказує на наддомінування, а також позитивним значенням компоненти F відносної частоти розподілу домінантних і рецесивних алелей в цілому по досліду. Проте конкретні компоненти схрещування мають свої особливості відносно переважання неадитивних при F>0 чи адитивних при F<0 ефектів генів, а також при різних рівнях і співвідношеннях коефіцієнтів успадковуваності в широкому та вузькому розумінні. Це дає можливість передбачити, до деякої міри, прояв ознак і ефективність добору за ними в потомстві гібридів##submission.downloads##
Опубліковано
2016-06-01
Номер
Розділ
МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 М. Р. Козаченко, П. М. Солонечний, Н. І. Васько
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.