Адаптивність і стабільність сортозразків вівса за показниками якості зерна

Автор(и)

  • А. Я. Марухняк Інститут землеробства і тваринництва західного регіону НААН, Україна
  • А. О. Дацько Інститут землеробства і тваринництва західного регіону НААН, Україна
  • Г. І. Марухняк Інститут землеробства і тваринництва західного регіону НААН, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2010.70239

Ключові слова:

Екологічна адаптивність, стабільність, овес, якість, урожайність, сорт, селекційна лінія, коефіцієнт регресії, коефіцієнт варіації

Анотація

В статті проведено аналіз екологічної адаптивності та стабільності сортозразків вівса за урожайністю і показниками якості зерна під впливом змін навколишнього середовища. Сорти і селекційні лінії вівса диференційовано за рівнем екологічного потенціалу відповідно до їхньої реакції на умови вирощування у зоні проведення досліджень. Оцінка і розподіл за рангами величин пластичності і стабільності дозволили виділити екологічно адаптовані генотипи за масою 1000 зерен, натурною масою і плівчастістю зерна

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-06-01

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ