Влияние самостоятельного и смешанного с тритикале возделывания озимой вики на высоту, продуктивность и химический состав культур

Автор(и)

  • Н. Георгиева Институт кормовых культур – Плевен, Болгарія
  • Т. Кертиков Институт кормовых культур – Плевен, Україна
  • А. Илиева Институт кормовых культур – Плевен, Україна

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2008.77253

Ключові слова:

Вика, тритикале, смешанный посев, урожай, химический состав

Анотація

У 2001-2004 рр. було проведено двофакторний польовий дослід з метою встановлення польовий дослід з метою встановлення впливу самостійного та змішаного з тритікале (50:50) посіву озимої вики на висоту, продуктивність і хімічний склад культур. Рослини озимої вики і тритікале в самостійних посівах в середньому на 8,2 і 5,3% вище рослин цих культур в змішаному посіві. Пізні строки сівби (5-10 та 20-25 жовтня) зменшують висоту рослин озимої вики ( на 3,9 та 9,2% відповідно) і тритікале (1,7 і 5,3%) в самостійних посівах порівняно з першою датою сівби (20-25 вересня). В змішаному посіві ці значення вищі.

За рівністю компонентів в суміші, урожай сухої маси бобового і злакового компонентів на 46,1 та 21,8% вище половини отриманого в самостійних посівах культур. Для різних строків сівби також встановлено певні залежності: продуктивність вики в змішаному посіві набагато перевищує продуктивність в самостійному посіві при першому терміні сівби (на 50,2%), а тритікале – при третьому (на 30,4%).

В сухій речовині озимої вики з самостійного посіву міститься більше сирого білка (205,7 г/кг), ніж на варіанті змішаного агрофітоценозу (189,7 г/кг). У тритікале навпаки – вміст білка на 10,1% більше в змішаному посіві, ніж у самостійному

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-09-09

Номер

Розділ

СОРТОВИВЧЕННЯ ТА СОРТОЗНАВСТВО