Біохімічні та технологічні якості колекційних зразків нуту

Автор(и)

  • С. М. Пасічник Селекційно–генетичний інститут – НЦНС, Україна, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-1482-9579
  • В. І. Січкар Селекційно–генетичний інститут – НЦНС, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2016.87624

Ключові слова:

нут, колекційний зразок, уміст білка, твердість насіння

Анотація

У польовому дослідженні в центральній зоні Одеської області вирощували набір колекційних зразків із 28 країн світу, а також рекомендовані для використання сорти нуту з метою визначення у них умісту білка та технологічних якостей насіння.

На рівень нагромадження білка в насінні нуту достовірно впливав як генотип вивчених форм, так і умови вирощування. Виділили ряд зразків із підвищеним рівнем білковості насіння. Ті із них, які поєднували дану ознаку з цінним набором цінних господарських показників, будуть використані в програмі гібридизації.

Кількість інгібітора трипсину в насінні нуту в 4–5 разів менше порівняно зі соєю, що виключає необхідність термічного оброблення при підготовці харчових продуктів. На основі показників набухання та твердості рекомендовані сорти для приготуванні консервованої продукції

Посилання

Gaur PM,SamineniS, SajjaS, Chibbar RN. Achievements and challenges in improving nutritional quality of chickpea. Legume Perspectives. 2015; 9: 31–33.

JadhavAA, RayateSJ, Mhase LB et al.Market – trait association study for protein content in chickpea (Cicer arietinum L.). J. Genetics. 2015; 94(2): 279–286.

Jukanti A, GuarP, GowdaC, Chibbar R. Nutritional quality and health benefits of chickpea. Br. J. Nutr. 2012; 108: 11–26.

BurstinJ, GallardoK, Mir R et al. Improving protein content and nutrition quality. Biology and breeding of food legumes. In: A. Pratap and J. Kumar, editors. CABI, Camlridge, USA. 2011. P. 314–328.

GangolaMP, KhedikarYP, Gaur PM et al. Genotype andgrowing environment interaction showa positive correlation between substrates of raffinose family ofigosaccharides (RFO) biosynthesis and their accumulation in chickpea (Cicer arietinum L.) seeds. J. Agric. Food Chem. 2013; 61(20): 4943–4952.

Korsakov, NI. Methodical instructions of VIR for the study of leguminous crops. In: Korsakov NI, editor. 1975. 40 p.

Dospekhov, BA. Methods of field experience. Moscow: Agropromizdat, 1985. P. 351.

Flaumenbaum BL,StorozhukVN, Melnik IV. Mathematical description of the process the blanched beans of chickpeas. Nauch. Proceedings of OHAPC "human Ecology and problems of training of young scientists". Odessa: Astroprint, 1997. P. 31–34.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-25

Номер

Розділ

ФІЗІОЛОГО–ГЕНЕТИЧНІ ТА БІОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ