Біохімічні та технологічні якості колекційних зразків нуту
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2016.87624Ключові слова:
нут, колекційний зразок, уміст білка, твердість насінняАнотація
У польовому дослідженні в центральній зоні Одеської області вирощували набір колекційних зразків із 28 країн світу, а також рекомендовані для використання сорти нуту з метою визначення у них умісту білка та технологічних якостей насіння.
На рівень нагромадження білка в насінні нуту достовірно впливав як генотип вивчених форм, так і умови вирощування. Виділили ряд зразків із підвищеним рівнем білковості насіння. Ті із них, які поєднували дану ознаку з цінним набором цінних господарських показників, будуть використані в програмі гібридизації.
Кількість інгібітора трипсину в насінні нуту в 4–5 разів менше порівняно зі соєю, що виключає необхідність термічного оброблення при підготовці харчових продуктів. На основі показників набухання та твердості рекомендовані сорти для приготуванні консервованої продукціїПосилання
Gaur PM,SamineniS, SajjaS, Chibbar RN. Achievements and challenges in improving nutritional quality of chickpea. Legume Perspectives. 2015; 9: 31–33.
JadhavAA, RayateSJ, Mhase LB et al.Market – trait association study for protein content in chickpea (Cicer arietinum L.). J. Genetics. 2015; 94(2): 279–286.
Jukanti A, GuarP, GowdaC, Chibbar R. Nutritional quality and health benefits of chickpea. Br. J. Nutr. 2012; 108: 11–26.
BurstinJ, GallardoK, Mir R et al. Improving protein content and nutrition quality. Biology and breeding of food legumes. In: A. Pratap and J. Kumar, editors. CABI, Camlridge, USA. 2011. P. 314–328.
GangolaMP, KhedikarYP, Gaur PM et al. Genotype andgrowing environment interaction showa positive correlation between substrates of raffinose family ofigosaccharides (RFO) biosynthesis and their accumulation in chickpea (Cicer arietinum L.) seeds. J. Agric. Food Chem. 2013; 61(20): 4943–4952.
Korsakov, NI. Methodical instructions of VIR for the study of leguminous crops. In: Korsakov NI, editor. 1975. 40 p.
Dospekhov, BA. Methods of field experience. Moscow: Agropromizdat, 1985. P. 351.
Flaumenbaum BL,StorozhukVN, Melnik IV. Mathematical description of the process the blanched beans of chickpeas. Nauch. Proceedings of OHAPC "human Ecology and problems of training of young scientists". Odessa: Astroprint, 1997. P. 31–34.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 С. М. Пасічник, В. І. Січкар
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.