Генетичний аналіз основних ознак якості гранулярного крохмалю у зубовидної та Восковидної кукурудзи

Authors

  • С. М. Тимчук Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН, Ukraine
  • М. М. Мартинюк Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН, Ukraine
  • В. В. Поздняков Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН, Ukraine
  • В. М. Тимчук Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН, Ukraine
  • О. В. Анциферова Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН, Ukraine
  • Ю. В. Харченко Устимівська дослідна станція рослинництва, Ukraine
  • Л. Я. Харченко Устимівська дослідна станція рослинництва, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2012.59756

Keywords:

Кукурудза, якість гранулярного крохмалю, генетичний аналіз

Abstract

It have been established that the starch granules‘s diameter and starch content in the grain of dent and waxy maize were inherited as the type of positive over-dominance, whereas the content of amylose in the  starch of dent maize – as the type of incomplete dominance with the significant contri- bution of additive effects to the variance. The interactions gene : genotype for the amylose content in the starch of waxy maize were insignificant. The in- breds of dent and waxy maize with the high effects of combining ability for the general characters of granular starch quality were identified

Published

2016-02-12

Issue

Section

PHYSIOLOGICAL, GENETICAL AND BIOCHEMICAL STUDIES