Використання ярих сортів у селекції озимої пшениці

Authors

  • В. В. Шелепов Державна наукова сільськогосподарська бібліотека УААН, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-2622-0944
  • Л. М. Голик Миронівський інститут пшениці ім. В.М. Ремесла УААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2008.77193

Keywords:

Пшениця яра, пшениця озима, вихідний матеріал, сорти, низькі температури, термічний мутагенез

Abstract

The results of long-term influence of low-temperatures (thermal-mutegenesis) on seeds of spring bread wheat varieties of diverse eco-geographical origin  for obtaining a new winter-hardy initial material are given. Under the low temperature influence on the varieties of spring bread wheat the cultivars of winter wheat – Mironovskaya rannespelaya, Remeslivna, Voloshkova have been developed and they entered the State Variety List in different years and were sent to SVT, they were Bagyra, Vdyachna, Svyatkova

Published

2016-09-09

Issue

Section

METHODS AND RESULTS SELECTION