Про методику визначення тривалості стадії яровизації та строків сівби озимої пшениці

Authors

  • В. Г. Друз’як Одеський інститут агропромислового виробництва УААН, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-1056-1034
  • В. В Друзьяк Селекційно-генетичний інститут УААН, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-5837-4791
  • Н. В. Пономарева Одеський державний аграрний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2008.77199

Keywords:

Яровизація, температура повітря, фотоперіодична чутливість, строки сівби, норма реакції, урожайність, стабільність і адаптивність

Abstract

It is shown, that the methods of definition of the duration of a stage for yarovization of winter wheat at the temperature from 0 up to 20С does not give the representative periods, given for definition, of sowing of new sorts of a winter wheat, as the norm of response on the periods of sowing dates of modern sorts has not precise dependence on a level of need (requirement) of yarovization and photoperiodic sensitivity. The best crop in the conditions of the Steppe in the majority of new sorts is formed at sowing from September 25 till October 5

Published

2016-09-09

Issue

Section

METHODS AND RESULTS SELECTION