Високомолекулярні глютенінові білки в ідентифікації і паспортизації генофонду озимої м’якої пшениці

Authors

  • І. А. Панченко Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН, Ukraine
  • З. В. Усова Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН, Ukraine
  • В. В. Лучной Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН, Ukraine
  • В. К. Рябчун Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН, Ukraine
  • О. Ю. Леонов Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2008.77243

Keywords:

Озима м’яка пшениця, високомолекулярні глютеніни, поліморфізм, якість зерна

Abstract

At the representative sampling of winter bread wheat varieties it is established  that glutenin bands are genetically stable, but less variety-specific than gliadin bands. The varieties studied were divided into 11 groups as for the differences in the structure of the bands of high molecular glutenins and the influence of separate subunits on grain quality indices. Out of 1060 varieties almost one-fifth part proved to be heterogeneous as to the loci of glutenin proteins

Published

2016-09-09

Issue

Section

PHYSIOLOGICAL, GENETICAL AND BIOCHEMICAL STUDIES