Вихідний матеріал для селекції ярого ячменю на якість зерна

Authors

  • М. Р. Козаченко Інститут рослинництва ім. В.Я.Юр'єва УААН, Ukraine
  • Н. І. Васько Інститут рослинництва ім. В.Я.Юр'єва УААН, Ukraine
  • О. Є. Важеніна Інститут рослинництва ім. В.Я.Юр'єва УААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2008.84745

Keywords:

Ярий ячмінь, сорти, гібридні комбінації, лінії, вміст білка, урожайність, пивоварні якості, цінні ознаки

Abstract

There are revealed high brewing qualities of grain in barley varieties Badyoryi and Gerelo. There is confirmed a value of the varieties Badyoryi, Gerelo, Fenix, Nevada, Celinka, Galateya as the initial material for the selection of spring barley for grain quality, yield, lodging resistance. There are identified some valuable lines in the combinations of crosses -  Gerelo x Galateya, Badyoryi x Celinka, Celinka x Badyoryi, Nevada x Fenix, Fenix x Celinka. The best lines had a high yield, and protein content was within the range of requirements to brewing varieties

Published

2016-11-29

Issue

Section

PHYSIOLOGICAL, GENETICAL AND BIOCHEMICAL STUDIES