Вплив алельних варіантів високомолекулярних глютенінів на фізичні показники якості зерна озимої пшениці

Authors

  • І. А. Панченко Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва, Ukraine
  • З. В. Усова Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва, Ukraine
  • В. В. Лучной Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-9067-0571
  • О. М. Росанкевич Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2505-465X
  • Л. І. Буряк Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-4297-4263

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2008.84763

Keywords:

Озима м’яка пшениця, високомолекулярні глютеніни, натура зерна, склоподібність

Abstract

On the basis the line material of winter wheat there is found a correlation between grain test weight and glassiness with separate subunits of high molecular glutenins. There are determined the allelic variants of glutenins, which mark reliably both a high and low level of manifestation of the traits in wheat genotypes. There are identified some lines with a high and stable manifestation of grain test weight and glassiness

Published

2016-11-29

Issue

Section

PHYSIOLOGICAL, GENETICAL AND BIOCHEMICAL STUDIES