Антиоксидантные свойства семян гороха (Pisumsativum L.)
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2017.104921Ключевые слова:
горох, семена, антиоксидантная активность, DPPH, токоферолы, геныR, rbАннотация
Представлены результаты исследований по общей антиоксидантной активности (АОА) тест-системой с использованием DPPH, содержание и состав токоферолов в семенах гороха. Проведенная оценка общей АОА показала диапазон изменчивости за годы изучения в среднем от 55,69 %–44,32 % и незначительный коэффициент вариации признакаV= 6,32 % в 2015 г. и V= 8,75 % в 2016 г. Между общей АОА, эквивалентом хлорогеновой кислоты и урожайностью, а также содержанием белка в семенах гороха корреляции были слабые и незначимые. Показано, что более 90 % токоферолов семян гороха представлены γ-изомером. Для подтверждения значимых отличий по общей АОА носителя гена rb необходимо провести анализ выборки образцов национальной коллекции вида Pisumsativum LБиблиографические ссылки
Moran JF, Becana M, Iturbe-Ormaetxe I, Frechilla S, Klucas RV, Aparisio-Tejo P. Drought induces oxidative stress in pea plant. 1994. Available from: http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US201301513566.
Novikova NE, Zotikov VI,Fenin DM. Mechanisms of antioxidant protection in adaptation of pea genotypes (Pisum sativum L.) to unfavorable environmental abiotic factors. 2011. Available from:http:// www.ej.orelsau.ru.
Gogorcena Y, Iturbe-Ormaetxe I, Escuredo PR, Becana M. Antioxidant defenses against activated oxygen in pea nodules subjected to water stress. 1995. Available from:http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US199770047525.
Sharafutdynova EN, Ivanova AB, Matern АI, Braynina KhZ. Food quality and antioxidant activity. Available from: http:// www.aik-journal.urfu.ruperiodical/2011/Aik-2011-15-281.pf
Halvorsen BL, Carlsen MH, Phillips KM, Bøhn S, Holte K, Jacobs DJ Jr, Blomhoff R. Content of redox-active compounds (ie, antioxidants in foods consumed in the United States. 2006. Available from: http://ajcn.nutrition.org/content/84/1/95.long.
Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte1 K et al. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. 2010. Available from: http://www. nutrition.com/content/9/1/3.
Yashin YaI, Ryzhnev VYu. Yashin АYa, Chernousova NI. Natural antioxidants. Content in food and effects on human health and aging. Moscow: TransLit; 2009. 211 р.
Patterson CA, Maskus Y, Dupasquier C. Pulse crops for health. 2009. Available from: http://www.pulsecanada.com/upload/76/ad/76adaac777d3a3f3c413711f1b99a7b8/Pulse-Crop-Fof-Health-CFW-54-3-0108.pdf. DOI: 10.1094/CFW-54-3-0108.
Hamid AA, Aiyelaagbe OO, Usman LA, Ameen OM, Lawal A. Antioxidants: Its medicinal and pharmacological applications. 2010. Available from: http://www.academicjornals. org/AJPAC.
Becker EM, Nissen LR, Skibsted LH. Antioxidant evaluation protocols: food quality or health effects. 2004. Available from: http:// www.panelamonitor.orgDOI: 10.1007/s00217-004-1012-411.
Agboola SO, Mofolasayo OA, Watts BM, Aluko RE. Functional properties of yellow field pea (Pisum sativum L.) seed flours and the in vitro bioactive properties of their polyphenols. 2010. Available from: http://www.elsevier.com/locate/foodres. DOI:10.1016/jfoodres2009.07.013.
Troszyńska А,Ciska E. Phenolic compounds of seed coats of white and coloured varieties of pea (Pisum sativum L.) and their total antioxidant activity. 2002. Available from: http://agriculturejournal.cz/publicFiles/50862.pdf
Orak. HH, Karamać M, Orak A, Amarowicz R. Antioxidant potential and phenolic compounds of some widely consumedturkish white bean (Phaseolus vulgaris L.) varieties. 2016. Available from: http://journal.pan.olsztyn.pl DOI:10.1515/pjfns-2016-0022.
Dave Оomah B, Сorbe A, Balasubramanian P. Antioxidant and anti-inflammatory activities of bean (Phaseolus vulgaris L.) hulls. 2010. Available from: http:// www.pubs.acs.org/JAFC DOI:10.1021/jf1011193.
Nyau V, Prakash S, Rodrigues J, Farrant J. Screening different zambian market classes of common beans (Phaseolus vulgaris) for antioxidant properties and total phenolic profiles. 2016. Available from: http://pubs.sciepub.com/jfnr/4/4/6 DOI:10.12691/jfnr-4-4-6.
Yashin А, Yashin Ya, Fedina P, Chernousova N. Determination of natural antioxidants in food cereals and legumes. 2012. Available from: http://www.j-analytics.ru.
Gharachorloo M, Tarzi BG, Baharinia M, Hemaci AH. Antioxidant activity and phenolic content of germinated lentil (Lens culinaris). 2012. Available from: http://www.academicjournals.org/JMPR DOI:10.5897/JMPR12.248.
Chakraborty A, Bhattacharyya S. Thermal processing effects on in vitro antioxidant activities of fivecommon indian pulses. 2014. Available from: http://www.japsonline. comDOI:10.7324/JAPS.2014.40512.
Valdés ST, Coelho CMM, Michelluti DJ, Cardoso VL, Tramonte G. Association of genotype and preparation methods on the antioxidant activity,and antinutrients in common beans (Phaseolus vulgaris L.). 2011. Available from: http:// www.elsevier.com/ locate/lwtDOI:10.1016//lwt.2011.06.014.
Fernandes AC, Nishida W, Costa Proença da RP. Influence of soaking on the nutritional quality of common beans (Phaseolus vulgaris L.) cooked with or without the soaking water:a review. 2010. Available from: http:// www.nuppre.ufsc.br/files/2014/04/2010-Fernandes-et-al.pdf. DOI:10.1111/j.1365-2621.2010.02395.x.
Ferreira AST, Naozuka J, Kelmer GAR, Oliveira PV. Effects of domestic cooking on elemental chemical composition of beans species (Phaseolus vulgaris L.). 2014. Available from: http:// dx.doi.org/10.1155/2014/972508.
Segev A, Badani H, Galili L, Hovav R, Kapulnik Y, Shomer I, Galili S. Effects of baking, roasting and frying on total polyphenols and antioxidant activity in colored chickpea seeds. 2012. Available from: http://dx.doi.org/10.4236/fns.2012.33053.
Rybalka OI, Polishchuk SS, Pozdniakov VV, Didenko SYu. Antioxidant activity and other characteristics of the nutrient value of barley grain. Visnyk Kharkivskogo Natsionalnogo agrarnogo universytetu. Seriya Biologiya. 2016; 3: 64-71. Available from: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vkhnau_biol_2016_3_9.
Dospekhov BA. Methods of field experimentation (with the fundamentals of statistical processing of study results). Moscow: Kolos; 1979: 416 p.
Food products. Determination of vitamin E content by high performance liquid chromatography for α-, ß-, γ-, δ-tocopherols.(EN 12822:2000, IDT):ДСТУ EN 12822:2005. [valid from 01.07.2006]. Kyiv: Derzhspozhyvstandart, 2006. 15 p.
Mishra K, Ojha H, Chaudhury NK. Estimation of antiradical properties of antioxidants using DPPH assay: A critical review and results. 2012. Available from: http://www.elsevier.com/locate/foodchem. DOI: 10.1016/ j.foodchem.2011.07127.
Gugov YuL, Maliugenets NS. The use of computers in breeding-genetic studies. Мoscow: Izdatelstvo UDN, 1986: 79 p.
Загрузки
Опубликован
Выпуск
Раздел
Лицензия
Copyright (c) 2017 А. О. Василенко, В. В. Поздняков, О. B. Анциферова, И. Н. Безуглый
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution» («Атрибуция») 4.0 Всемирная.
При размещении текстов статей в электронных ресурсах авторские права сохраняются за автором печатной публикации.
Автор может не соглашаться с правками рецензентов и редакции, мотивируя при этом свою точку зрения.
Автор может требовать от редакции разъяснений или изменений в случае обнаружения существенных ошибок в его статье.
Автор может использовать материалы, опубликованные в журнале «Селекция и семеноводство» в своих работах, обязательно ссылаясь на наш журнал.