Успадкування твердості зерна у гібридів F1 та F2 пшениці м’якої озимої
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2017.104916Ключові слова:
пшениця м’яка озима, сорт, м’якозерність, твердозерність, гібридизація, успадкування, розщепленняАнотація
Викладено результати вивчення успадкування твердості зерна у зразків пшениці м’якої колекції НЦГРРУ. Встановлено характер її успадкування в F1: проміжне успадкування (54,2 %), негативне домінування (29,2 %) та позитивне домінування (16,7). Найбільша кількість гібридних популяцій F2 розщеплюється за дигібридною схемою (66,7 %), значно менша – за тригібридною (25 %), у двох – за моногенною (8,3 %).Посилання
Rybalka ОІ. There is no better flour for pastry, than sperm alterna wheat. Zerno I khlib. 2008; 4: 47.
Rybalka ОІ, Axelrud DV. What characteristics should have flour for biscuits? Influence tensinet and biochemical composition of flour on the quality of biscuits. Zbirnyk naukovykh prats Selektsiyno-genetychnogo instytutu. 2004; 46: 247–253.
Greenwell P, Schofield JD. A starch granule protein associated with endosperm softnessin wheat. CerealChem. 1985; 63: 379–380.
Symes KJ. The inheritance of grain hardness in wheat as measured by particle-size index. Aust. J. Agric. Res. 1965; 16: 113–123.
Mattern PJ, Morris R, Schmidt JW et al. Location of genes for kernel properties in the wheat cultivar «Cheyenne» using chromosome substitution lines. In: ER Sears, LMS Sears, editors. Proc. 4th Intl. Wheat Genet. Symp., University of Missouri, Columbia, MO, 1973: 703–707.
Simonov АV. A genetic study of the characteristics of the morphology of the ear and the structure of the endosperm of grains of wheat (Triticum aestivum L.), introgression from Aegilops speltoides tausсh. [dissertation]. 2010. 17 p.
Giroux J, Morris CF. A glycine to serine change in puroindoline b is associated with wheat grain hardness and low levels of starch-surface friabilin. Theor. Appl. Genet. 1997; 95: 857-864.
Chebotar SV, Кurakina КО, Khokhlov ОМ, Chebotar GО, Syvolap YuМ. Phenotypic expression of alleles of puroindolin genes of soft wheat. Cytol. Genet. 2012; 46(4): 9–18.
Dospekhov B. A. Methodology field experience (the basics of statistical processing of the results of research). Moscow: Agropromizdat, 1985. 351 p.
Yarosh AV, Ryаbchun VK, Leonov OYu, Didenko SYu, Kopytina LP, Shelyakina TA. The methodology of evaluation of grain hardness in wheat soft winter. Plant genetic resources. 2014; 15: 120–131.
Griffing B. Analyssis of quantitative gene-action by constant parent regression and related technigues. Genetics. 1950; 35: 303–321.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 А. В. Ярош, В. К. Рябчун, І. А. Петухова, О. І. Падалка
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.