Успадкування твердості зерна у гібридів F1 та F2 пшениці м’якої озимої
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2017.104916Ключові слова:
пшениця м’яка озима, сорт, м’якозерність, твердозерність, гібридизація, успадкування, розщепленняАнотація
Викладено результати вивчення успадкування твердості зерна у зразків пшениці м’якої колекції НЦГРРУ. Встановлено характер її успадкування в F1: проміжне успадкування (54,2 %), негативне домінування (29,2 %) та позитивне домінування (16,7). Найбільша кількість гібридних популяцій F2 розщеплюється за дигібридною схемою (66,7 %), значно менша – за тригібридною (25 %), у двох – за моногенною (8,3 %).Посилання
Rybalka ОІ. There is no better flour for pastry, than sperm alterna wheat. Zerno I khlib. 2008; 4: 47.
Rybalka ОІ, Axelrud DV. What characteristics should have flour for biscuits? Influence tensinet and biochemical composition of flour on the quality of biscuits. Zbirnyk naukovykh prats Selektsiyno-genetychnogo instytutu. 2004; 46: 247–253.
Greenwell P, Schofield JD. A starch granule protein associated with endosperm softnessin wheat. CerealChem. 1985; 63: 379–380.
Symes KJ. The inheritance of grain hardness in wheat as measured by particle-size index. Aust. J. Agric. Res. 1965; 16: 113–123.
Mattern PJ, Morris R, Schmidt JW et al. Location of genes for kernel properties in the wheat cultivar «Cheyenne» using chromosome substitution lines. In: ER Sears, LMS Sears, editors. Proc. 4th Intl. Wheat Genet. Symp., University of Missouri, Columbia, MO, 1973: 703–707.
Simonov АV. A genetic study of the characteristics of the morphology of the ear and the structure of the endosperm of grains of wheat (Triticum aestivum L.), introgression from Aegilops speltoides tausсh. [dissertation]. 2010. 17 p.
Giroux J, Morris CF. A glycine to serine change in puroindoline b is associated with wheat grain hardness and low levels of starch-surface friabilin. Theor. Appl. Genet. 1997; 95: 857-864.
Chebotar SV, Кurakina КО, Khokhlov ОМ, Chebotar GО, Syvolap YuМ. Phenotypic expression of alleles of puroindolin genes of soft wheat. Cytol. Genet. 2012; 46(4): 9–18.
Dospekhov B. A. Methodology field experience (the basics of statistical processing of the results of research). Moscow: Agropromizdat, 1985. 351 p.
Yarosh AV, Ryаbchun VK, Leonov OYu, Didenko SYu, Kopytina LP, Shelyakina TA. The methodology of evaluation of grain hardness in wheat soft winter. Plant genetic resources. 2014; 15: 120–131.
Griffing B. Analyssis of quantitative gene-action by constant parent regression and related technigues. Genetics. 1950; 35: 303–321.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 А. В. Ярош, В. К. Рябчун, І. А. Петухова, О. І. Падалка
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.