Вміст та біологічна цінність білка у зерні зразків ячменю ярого
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2018.134357Ключові слова:
ячмінь ярий, сорт, вміст білка, біологічна цінність, перетравлюваність білка, голозерний ячміньАнотація
Мета і задачі дослідження. Метою дослідження було виділення генотипів з високим вмістом білка як матеріалу для селекційних досліджень із створення сортів ячменю ярого харчового напряму використання. Для цього було досліджено мінливість вмісту білка у різних зразків ячменю – плівчастих і голозерних із звичайним та waxy крохмалем. З метою визначення цінності білка було визначено його перетравлюваність.
Матеріали і методи. Дослідження проводили в Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН у 2015–2017 рр. Вихідним матеріалом були 70 ліній та сортів ячменю ярого різного еколого-географічного походження та різновидів. Сорти та лінії вирощували в дослідах сортовипробування, площа ділянки 10 м2. Істотність відмінностей між варіантами визначали за допомогою дисперсійного аналізу ANOVA, апостеріорне порівняння – за Homogenous groups (Fisher LSD) по програмі STATISTICA 10. Вміст білка в зерні визначали на ИнфраЛЮМ ФТ-10М 09495.
Перетравлюваність білка визначали в лабораторії медико-біологічних проблем технології харчових продуктів на кафедрі хімії, мікробіології та харчування Державного університету харчування та торгівлі на основі методики О. Покровского і И. Эртанова.
Обговорення результатів. Установлено, що в погодних умовах 2015–2017 років вміст білка у зерні зразків ячменю ярого в залежності від умов вирощування істотно не змінюється і визначається, в основному, генотипом. У зразків голозерного ячменю цей показник істотно вищий (12,05–15,46 %), ніж у плівчастих (10,91–13,82 %). Серед плівчастих сортів істотно вищий за середнє значення по досліду вміст білка був лише у сорту Резерв (13,82 %), а у голозерних – у 11 сортів з 16 вивчених. У шестирядних ячменів, як плівчастих, так і голозерного, вміст білка нижчий, ніж у двохрядних. За перетравлюваністю білка як показником біологічної цінності виділено сорти Парнас і Беркут (69,80 і 74,20 мг тирозину на 1 г білка відповідно). Сорт Беркут створено добором з гібридної популяції Парнас / Омский голозерный 1, тому Парнас є можливим джерелом білка з високою перетравлюваністю, що представляє інтерес для селекції сортів ячменю для виробництва продукції дитячого та дієтичного харчування.
Висновки. Таким чином, у результаті трирічних досліджень виділено зразки із стабільно високим вмістом білка. Це голозерні сорти вітчизняної селекції Гатунок (15,46 %), Козацький (15,16 %), Ахіллес (14,61 %) та закордонної Merlin (15,23 %), Alamo (14,93 %), Mebere (14,54 %), Millhouse (14,29 %), Голозерный 1 (14,56 %), Майский (14,29 %).
Установлено, що характерним є більш низький вміст білка у шестирядних зразків у порівнянні з двохрядними у всіх виділених групах.
За показником біологічної цінності білка виділено сорти Парнас і Беркут (69,80 і 74,20 мг тирозину на 1 г білка відповідно). Сорт Парнас є можливим джерелом білка з високою перетравлюваністю. Це має значення для селекції сортів ячменю для виробництва продукції дитячого і дієтичного харчування.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 N. I. Vasko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.