Вплив різних режимів зберігання на проростання насіння жита і вміст АБК
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2020.206978Ключові слова:
насіння жита, зберігання, вміст вологи, довголіття, абсцизова кислота.Анотація
Під час тривалого зберігання часто виникають певні труднощі з насінням жита (Secale cereale L.). Існують лише загальні рекомендації щодо способів зберігання насіння жита.
Мета. У даній роботі досліджено довговічність зразків насіння жита з вологістю 5–7% під час зберігання при нерегульованій температурі в умовах східної частини Лісостепу України, 4 °C та -20 °C та в умовах модельного досліду «прискорене старіння».
Матеріали та методи. «Прискорене старіння» проводили шляхом витримування насіння сорту Харків’янка з вологістю 5 %, 6 % і 7 % протягом 12, 18 місяців у зазначених модельних умовах за 37 °С. Для досліджених зразків насіння оцінювали лабораторну схожість, довжина проростків та вміст абсцизової кислоти (АБК) в насіння для окремих варіантів досліду.
Обговорення результатів. Аналіз моніторингу схожості насіння жита через 12, 24 і 36 місяців зберігання свідчить по важливість зберігання насіння за вологості не вище 7 %, досягнутої при відповідних режимах сушіння, причому для нерегульованих умов температури східного лісостепу України бажана вологість 5–6 %. За цього рівня вологості після трьох років зберігання не встановлено переваг низьких температур зберігання над нерегульованими. Найкращий фізіологічний стан проростків насіння жита після двох років зберігання спостерігався за вологості насіння 5 % та температури зберігання –20оС.
Висновки. За результатами використаного режиму прискореного старіння насіння встановлено, що краще проводити прогнозування його довговічності насіння при вологості насіння 7 %. Аналіз вмісту АБК в насінні, що зберігалось за нерегульованій температури в умовах східного лісостепу України, 4oC та –20oC за свідчить, що нижчий вміст в насінні АБК був при нижчої температурі зберігання, але за вмістом АБК не можливо було спрогнозувати довговічність насіння.
Посилання
Khoroshailov NG, Zhukova NV. The experience of long-term seed storage. Trudy po prikladnoi botanike, genetike i selektsii. 1973. 49(3): 269–79.
DSTU-4522:2006. Rye. Specifications: [Internet] [Available from]: URL: http://af.gov.ua/images/stories/files/dsty4522-2006.pdf [date cited 10.10.19].
Genebank Standards for Plant Genetic Resources for Food and Agriculture. Commissionon Genetic Resources for Food and Agriculture. Rome. 2014. [Internet] [Available from]: URL: http://www.fao.org/3/a-i3704e.pdf [date cited 12.11.19].
Barzali M, Lohwasser U, Niedzielski M, Börner A. Effects of different temperatures and atmospheres on seed and seedling traits in a long-term storage experiment on rye (Secale cereale L.). Seed Science and Technology. 2005; 33(3): 713–21. DOI: 10.15258/sst.2005.33.3.19.
Hong TD, Ellis RH. A protocol to determine seed storage behavior. IPGR Technical bulletin NO.1. The University of Reading; 1996. 64 p.
Roberts EH, Ellis RH. Water and seed survival. Annals of Botany. 1989; 63: 39–52.
Zadorozhna OA, Herasimov MV, Shyianova TP. Features of long term seeds storage of rye genepool accessions. Genetičnì resursi roslin. 2014; 14: 105–14.
Whitehouse K, Hay F, Ellis R. Improvement in rice seed storage longevity from high temperature drying is a consistent positive function of harvest moisture content above a critical value. Seed Science Research. 2018; 28(32): 332–39. DOI:10.1017/S0960258518000211.
Alekseichuk GN. The vigour of cereals seed growth and its evaluation by the method of accelerated aging. Minsk: Pravo i ekonomika. 2009. 44 p.
Walters C, Engels J, Walters C, Engels J. The effects of storing seeds under extremely dry conditions. URL: https://www.bioversityinternational.org/ fileadmin/bioversity/ publications/Web_version/243/ch02.htm [date cited 10.11.18].
Zadorozhna OA, Shyianova TP, Gerasimov MV. Influence of different storage conditions оn rye (Secale cereale L.) Seed germination and antioxidant activity. Genetičnì resursi roslin. 2016; 18: 104–18.
Zadorozhna O. Some supplemental recommendations for the optimum moisture content of wheat seed for long-term storage. Annual Wheat Newsletter. Kansas State University. 2001; 47: 203–204.
Rodríguez-Gacio MC, Matilla-Vázquez MA, Matilla1 AJ. Seed dormancy and ABA signaling. Plant Signaling & Behavior. 2009; 4(11): 1035–1048. DOI: 10.4161/psb.4.11.9902.
Nambara E, Okamoto M, Tatematsu K, Yano R, Seo M, Kamiya Y. Abscisic acid and the control of seed dormancy and germination. Seed Science Research. 2010; 20: 55–67.
Abts W, Van De Poel B. Vandenbussche B., Proft, DeProfit M. Abscisic acid inhibits germination and indirectly delays ethylene biosynthesis of Beta vulgaris. Seed Science and Technology. 2015; 43 (2): 156–167. DOI: 10.15258/sst.2015.43.2.18.
Wang LL, Chen XY, Yang Y, Wang Z, Xiong F. Effects of exogenous gibberellic acid and abscisic acid on germination, amylases, and endosperm structure of germinating wheat seeds. Seed Science and Technology. 2016; 44(1): 64–76.
Mao Z, Sun W. Arabidopsis seed-specific vacuolar aquaporins are involved in maintaining seed longevity under the control of abscisic acid insensitive. Journal of Experimental Botany. 2015; 66(15): 4781–4794. DOI: 10.1093/jxb/erv244.
Rodriguez M, Bodrone M, Castellari M, Batlla D. Effect of storage temperature on dormancy release of sunflower (Helianthus annuus) achenes. Seed Science Research. 2018; 28(2): 101–111. DOI: 10.1017/S0960258518000065.
Methods of state testing of plant varieties for suitability for distribution in Ukraine. Protection of plant variety rights. Kyiv: Alefa; 2003. P. 191–203.
International rules for seed testing. 1984. Мoscow: Kolos; 311 p.
Likhachev BS, Musorina LI. Biulleten VIR. 1978; 77: 57–62.
Nikolaeva MG Obrucheva NV.,editors. Physiology and biochemistry of seed dormancy and germination 1982. Moscow:Kolos; 1982. 495 p.
Leida C, Conejero A, Arbona V, Gómez-Cadenas A, Llácer G. Chilling-dependent release of seed and bud dormancy in peach associates to common changes in gene expression. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov /pubmed/22590512 [date cited 20.10.19].
Savinskii SV, Dragovoz IV, Pedchenko VK. Determination of the content of zeatin, indole-3-acetic and abscisic acids in one plant sample by high-sensitivity liquid chromatography. Fiziolohiia i biokhimiia kulturnykh rastenii. 1991; 23(6): 611–618.
Volf VG. Statistical processing of experimental data. Мoscow: Kolos, 1966. 255 p.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 O. A. Zadorozhna, D. K. Yehorov, V. V. Zhmurko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.