Оцінка термомутантів м2-м5 пшениці м’якої озимої, відібраних з колекційних зразків пшениці м’якої ярої

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30835/2413-7510.2011.66065

Ключові слова:

Колекційний зразок, пшениця яра, пшениця озима, низькі температури, термічний мутагенез, сорт

Анотація

Показано ефективність створення вихідного матеріалу і сортів озимої м’якої пшениці шляхом дії низької температури (термічного мутагенезу) на проростки та рослини колекційних зразків пшениці м’якої  ярої різного еколого-географічного походження. Вивчали прояв закономірностей мінливості і адаптивної здатності створених термомутантів М25 пшениці озимої та спостерігали значну мінливість морфологічних ознак і біологічних властивостей. Наведено результати всебічної оцінки комплексу господарсько корисних ознак колекційного зразка пшениці ярої сорту Flambord (Франція) та створеного на його основі сорту пшениці озимої Волошкова

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-04-11

Номер

Розділ

МЕТОДИ І РЕЗУЛЬТАТИ СЕЛЕКЦІЇ