Аналіз успадкування та зчеплення локусів, що кодують морфологічні ознаки та ізоферменти у квасолі звичайної (Phaseolusvulgaris)
DOI:
https://doi.org/10.30835/2413-7510.2011.66614Ключові слова:
Морфологічні ознаки, локус, ген, ізофермент, Ph. vulgarisАнотація
У результаті проведених досліджень було встановлено незалежне успадковування таких пар ознак: Skdh + характер росту; Skdh + забарв-лення квітки; Skdh + пігментація на рослині, Skdh + тип куща, забарвлен-ня насіння + характер росту, забарвлення насіння + тип куща, характер росту + забарвлення квітки, забарвлення квітки + тип куща, характер рос-ту + пігментація на рослині та тип куща + пігментація на рослині. Гени, що контролюють ці ознаки, очевидно, розташовані на різних хромосомах і можуть слугувати маркерами різних груп зчеплення. За парами інших ознак, а саме: забарвлення насіння + пігментація на рослині, забарвлення квітки + пігментація на рослині, забарвлення насіння + забарвлення квітки та тип куща + характер росту (лише для комбінації Докучаєвська/Holberg) встановлено зчеплення генів та вирахувано відсоток рекомбінацій. Введення в аналіз генів, у тому числі, що визначають важливі сіль-ськогосподарські ознаки, дасть можливість не тільки складати генетичні карти квасолі, але й, можливо, використовувати ізоферменти як маркери важливих для селекції ознак##submission.downloads##
Опубліковано
2016-04-15
Номер
Розділ
ФІЗІОЛОГО–ГЕНЕТИЧНІ ТА БІОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Л. В. Головань, В. К. Пузік
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
При розміщенні текстів статей в електронних ресурсах авторські права зберігаються за автором друкованої публікації.
Автор може не погоджуватися з правками рецензентів і редакції, мотивуючи при цьому свою точку зору.
Автор може вимагати від редакції пояснень або змін у випадку виявлення істотних помилок у його статті.
Автор може використовувати матеріали, опубліковані в журналі «Селекція і насінництво» у своїх роботах, обов’язково посилаючись на наш журнал.