Склад, хемотипи та субхемотипи ефірних олій з плодів коріандру звичайного та кмину звичайного, що культивуються в різних країнах

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2025.341811

Ключові слова:

Coriandrum sativum, Carum carvi, ефірна олія, компонентний склад, хемотипи, субхемотипи

Анотація

Coriandrum sativum L. та Carum carvi L. родини Apiaceae є одними з найбільш культивованих рослин, оскільки вони здавна використовуються як спеції та ефіроолійні (ЕО) рослини.

Мета. Метою цієї роботи є вивчення складу ЕО з комерційних зразків C. sativum, що походять з 6 країн, та ЕО C. carvi з 2 країн, встановлення мінливості вмісту їхніх компонентів та визначення можливих хемотипів цих видів.

Матеріали та методи. ЕО з висушених плодів C. carvi та C. sativum були отримані методом гідродистиляції, їх компонентний склад був визначений за допомогою ГХ/МС. Зразки сировини були отримані з роздрібних аптек у 6 різних країнах.

Результати дослідження. У зразках ЕО коріандру було виявлено 50 сполук. Домінуючою групою сполук є ациклічні монотерпеноїди, їх кількість коливається від 67,3% (Туреччина) до 84,2% (Чеська Республіка). Домінуючим компонентом є ліналоол (61,6% – 77,9%). За вмістом домінуючих основних та другорядних компонентів вперше встановлено, що досліджувані зразки хемотипу ліналоолу можна розділити на кілька підхемотипів. Вперше встановлено, що фенольні монотерпеноїди у складі ефірної олії плодів коріандру характерні для зразків із субтропічних та тропічних країн. Спостерігається сильна негативна кореляція між вмістом ліналоолу та α-пінену (-0,891); ліналоолу та γ-терпінену (-0,895). У зразках плодів C. carvi було виявлено 28 сполук. Обидва досліджені зразки плодів кмину містять максимальну кількість карвону (54,6% – 66,8%), дещо нижчий вміст лімонену (19,9% – 30,1%). ЕО досліджених зразків кмину майже повністю складається з моноциклічних монотерпеноїдів.

Висновки. Результати дослідження ефірної олії плодів коріандру з шести країн дозволили встановити її ліналооловий хемотип, який поділяється на п'ять підтипів залежно від вторинних сполук, що є новим для дослідження можливих хемотипів ефірної олії плодів коріандру. Досліджувані зразки ЕО плодів коріандру не повністю відповідали вимогам стандарту ISO 3516:1997; вміст ліналоолу (Туреччина) дещо нижчий за нижню межу вимог. Досліджувані зразки ефірної олії кмину дещо перевищують межі вмісту домінуючого компонента карвону (Грузія) та містять значно менше лімонену (Індія) відповідно до вимог стандарту ISO 8896-2016

Спонсор дослідження

  • European Union in the MSCA4Ukraine project “Design and development of 3D-printed medicines for bioactive materials of Ukrainian and Estonian medicinal plants origin” [ID number 1232466]

Біографії авторів

Ain Raal, University of Tartu

PhD, Professor

Institute of Pharmacy

Тетяна Василівна Ільїна, Івано-Франківський національний медичний університет

Доктор фармацевтичних наук, професор

Кафедра фармацевтичного управління, технології ліків та фармакогнозії

Алла Михайлівна Ковальова, Національний фармацевтичний університет

Доктор фармацевтичних наук, професор

Кафедра фармакогнозії

Anne Orav, Tallinn University of Technology

PhD, Senior Researcher

Institute of Chemistry

Юлія Наліківна Авідзба, Харківський національний медичний університет

PhD, доцент

Кафедра технологій медичної діагностики

Олександр Іванович Панасенко, Запорізький державний медико-фармацевтичний університет

Доктор фармацевтичних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедрa токсикологічної та неорганічної хімії

Олег Миколайович Кошовий, University of Tartu; Запорізький державний медико-фармацевтичний університет

Doctor of Pharmaceutical Sciences, Professor

Institute of Pharmacy

Кафедрa клінічної фармації, фармакотерапії, фармакогнозії та фармацевтичної хімії

Посилання

  1. Prachayasittikul, V., Prachayasittikul, S., Ruchirawat, S., Prachayasittikul, V. (2018). Coriander ( Coriandrum sativum ): A promising functional food toward the well-being. Food Research International, 105, 305–323. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.11.019
  2. Global Coriander Production: Top Producing Countries. iSpice You. Available at: https://www.ispiceyou.com/blogs/news/global-coriander-production-top-producing-countries?srsltid=AfmBOopNQZ2rN3O4LPQf4Xo3eTfcCXUtkb_rQEtBTF5zYGjz5r0gG_9P
  3. Chaurasia, P. K., Bharati, S. L. (2025). Coriander: A holistic outlook on its chemistry and pharmacology. Food Chemistry, 469, 142444. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.142444
  4. Caraway Seeds Market – By Source (Carum carvi, Carum Bulbocastanum), By Form (Whole Seed, Powder Seed), By Application (Food, Beverages, Cosmetic & Personal Care, Pharmaceuticals), By Distribution Channel (Offline, Online) & Forecast, 2024 – 2032. Caraway Seeds Market Size, Share & Growth Analysis – 2032. Available at: https://www.gminsights.com/industry-analysis/caraway-seeds-market
  5. Al-Khayri, J. M., Banadka, A., Nandhini, M., Nagella, P., Al-Mssallem, M. Q., Alessa, F. M. (2023). Essential Oil from Coriandrum sativum: A review on Its Phytochemistry and Biological Activity. Molecules, 28 (2), 696. https://doi.org/10.3390/molecules28020696
  6. Wei, J.-N., Liu, Z.-H., Zhao, Y.-P., Zhao, L.-L., Xue, T.-K., Lan, Q.-K. (2019). Phytochemical and bioactive profile of Coriandrum sativum L. Food Chemistry, 286, 260–267. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.171
  7. Shams, M., Esfahan, S. Z., Esfahan, E. Z., Dashtaki, H. N., Dursun, A., Yildirim, E. (2016). Effects of Climatic Factors on the Quantity of Essential Oil and Dry Matter Yield of Coriander (Coriandrum sativum L). Indian Journal of Science and Technology, 9 (6). https://doi.org/10.17485/ijst/2016/v9i6/61301
  8. Machado, K. da C., Islam, M. T., Ali, E. S., Rouf, R., Uddin, S. J., Dev, S. et al. (2018). A systematic review on the neuroprotective perspectives of beta‐caryophyllene. Phytotherapy Research, 32 (12), 2376–2388. https://doi.org/10.1002/ptr.6199
  9. European Pharmacopoeia. 11th ed. (2022). Strasbourg: Council of Europe.
  10. ISO 3516:1997. Oil of coriander fruits (Coriandrum sativum L.) ISO. Available at: https://www.iso.org/standard/8885.html
  11. Global Coriander Oleoresin Market Size By End-Use Industry (Food & Beverages, Pharmaceuticals), By Type (Conventional, Organic), By Form (Liquid, Powder), By Application (Flavoring Agent, Fragrance Agent), By Distribution Channel (Direct Sales, Retail Sales), By Geographic Scope And Forecast. Coriander Oleoresin Market Size, Assessment, Growth & Forecast 2033. Available at: https://www.verifiedmarketreports.com/product/coriander-oleoresin-market/
  12. Kassahun, B. M. (2020). Unleashing the Exploitation of Coriander (Coriander sativum L.) for Biological, Industrial and Pharmaceutical Applications. Academic Research Journal of Agricultural Science and Research, 8 (6), 552–564.
  13. Mahleyuddin, N. N., Moshawih, S., Ming, L. C., Zulkifly, H. H., Kifli, N., Loy, M. J. et al. (2021). Coriandrum sativum L.: A Review on Ethnopharmacology, Phytochemistry, and Cardiovascular Benefits. Molecules, 27 (1), 209. https://doi.org/10.3390/molecules27010209
  14. Diederichsen, A., Banniza, S., Armstrong-Cho, C., Sander, T.; Novak, J., Blüthner, W.-D. (Eds.) (2020). Coriandrum sativum L. – Coriander. Medicinal, Aromatic and Stimulant Plants. Cham: Springer Nature, 265–281. https://doi.org/10.1007/978-3-030-38792-1_4
  15. Arcanjo, F. P. N., Arcanjo, C. C., Arcanjo, C. P. C., Santos, P. R., El-Ghorab, A. H., El-Gharabli, M. M. et al. (2020). Current Research in Agricultural and Food Science Vol. 3 (Dr. A. M. M. Al-Naggar, Ed.). Book Publisher International (a part of SCIENCEDOMAIN International). https://doi.org/10.9734/bpi/crafs/v3
  16. Talebi, S. M., Naser, A., Ghorbanpour, M. (2024). Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oils in different populations of Coriandrum sativum L. (coriander) from Iran and Iraq. Food Science & Nutrition, 12(6), 3872–3882. Portico. https://doi.org/10.1002/fsn3.4047
  17. Goyal, M., Gupta, V. K., Singh, N., Mrinal (2018). Carum Carvi- An Updated Review. Indian Journal of Pharmaceutical and Biological Research, 6 (4), 14–24. https://doi.org/10.30750/ijpbr.6.4.4
  18. El-Rady, M. F. A., Rasmy, N. M. H., Yasin, N. M., Fahmy, H. A., Amer, A. (2023). Phytochemicals and biological activities of caraway (Carumcarvi L.) essential oil. Egyptian Pharmaceutical Journal, 22 (2), 285–293. https://doi.org/10.4103/epj.epj_154_22
  19. Aly, A., Maraei, R., Rezk, A., Diab, A. (2022). Phytochemical constitutes and biological activities of essential oil extracted from irradiated caraway seeds (Carum carviL.). International Journal of Radiation Biology, 99 (2), 318–328. https://doi.org/10.1080/09553002.2022.2078004
  20. Liu, C., Cheng, F., Aisa, H. A., Maiwulanjiang, M. (2023). Comprehensive Study of Components and Antimicrobial Properties of Essential Oil Extracted from Carum carvi L. Seeds. Antibiotics, 12 (3), 591. https://doi.org/10.3390/antibiotics12030591
  21. Mahboubi, M. (2019). Caraway as Important Medicinal Plants in Management of Diseases. Natural Products and Bioprospecting, 9 (1), 1–11. https://doi.org/10.1007/s13659-018-0190-x
  22. Al-Snafi, A. (2015). The Chemical Constituents and Pharmacological Effects of Carum carvi – A Review. Indian Journal of Pharmaceutical Science & Research, 5 (2), 72–82.
  23. Rasooli, I., Allameh, A.; Preedy, V. R. (Ed.) (2016). Caraway (Carum carvi L.) Essential Oils. Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety. Academic Press, 287–293. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-416641-7.00032-8
  24. Pooja, A., Singh, D. K. (2014). A review on the pharmacological aspects of Carum carvi. Journal of Biology and earth Sciences, 4 (1), M1–M13.
  25. ISO 8896:2016(E). Essential oil of caraway (Carum carvi L.) ISO. Available at: https://www.iso.org/standard/66253.html
  26. Sepp, J., Koshovyi, O., Jakštas, V., Žvikas, V., Botsula, I., Kireyev, I. et al. (2024). Phytochemical, Pharmacological, and Molecular Docking Study of Dry Extracts of Matricaria discoidea DC. with Analgesic and Soporific Activities. Biomolecules, 14 (3), 361. https://doi.org/10.3390/biom14030361
  27. Raal, A., Arak, E., Orav, A. (2012). The content and composition of the essential oil Found inCarum carviL. commercial fruits obtained from different countries. Journal of Essential Oil Research, 24 (1), 53–59. https://doi.org/10.1080/10412905.2012.646016
  28. Davies, N. W. (1990). Gas chromatographic retention indices of monoterpenes and sesquiterpenes on methyl silicon and Carbowax 20M phases. Journal of Chromatography A, 503, 1–24. https://doi.org/10.1016/s0021-9673(01)81487-4
  29. Raal, A., Komarov, R., Orav, A., Kapp, K., Grytsyk, A., Koshovyi, O. (2022). Chemical composition of essential oil of common juniper (Juniperus communis L.) branches from Estonia. ScienceRise: Pharmaceutical Science, 6 (40), 66–73. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2022.271048
  30. Raal, A., Arak, E., Orav, A. (2004). Chemical composition of coriander seeds essential oil and their conformity with EP standards. Agraarteadus, 15, 234–239.
  31. Sepp, J., Koshovyi, O., Jakstas, V., Žvikas, V., Botsula, I., Kireyev, I. et al. (2024). Phytochemical, Technological, and Pharmacological Study on the Galenic Dry Extracts Prepared from German Chamomile (Matricaria chamomilla L.) Flowers. Plants, 13 (3), 350. https://doi.org/10.3390/plants13030350
  32. Beyzi, E., Karaman, K., Gunes, A., Buyukkilic Beyzi, S. (2017). Change in some biochemical and bioactive properties and essential oil composition of coriander seed (Coriandrum sativum L.) varieties from Turkey. Industrial Crops and Products, 109, 74–78. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2017.08.008
  33. Saxena, S. N., Rathore, S. S., Saxena, R., Barnwal, P., Sharma, L. K., Singh, B. (2014). Effect of Cryogenic Grinding on Essential Oil Constituents of Coriander (Coriandrum sativumL.) Genotypes. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 17 (3), 385–392. https://doi.org/10.1080/0972060x.2014.895197
  34. Aćimović, M. G., Oljača, S. I., Tešević, V. V., Todosijević, M. M., Djisalov, J. N. (2014). Evaluation of caraway essential oil from different production areas of Serbia. Horticultural Science, 41 (3), 122–130. https://doi.org/10.17221/248/2013-hortsci
  35. Ghannay, S., Aouadi, K., Kadri, A., Snoussi, M. (2022). GC-MS Profiling, Vibriocidal, Antioxidant, Antibiofilm, and Anti-Quorum Sensing Properties of Carum carvi L. Essential Oil: In Vitro and In Silico Approaches. Plants, 11 (8), 1072. https://doi.org/10.3390/plants11081072
  36. Hemake, P. J., Pawar, P. R. (2023). A Comprehensive Review on Carum Carvi Linn: Botany, Ethnopharmacology, Phytochemistry and Pharmacology Aspects. International Journal For Multidisciplinary Research, 5 (2). https://doi.org/10.36948/ijfmr.2023.v05i02.1920
Склад, хемотипи та субхемотипи ефірних олій з плодів коріандру звичайного та кмину звичайного, що культивуються в різних країнах

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-10-31

Як цитувати

Raal, A., Ільїна, Т. В., Ковальова, А. М., Orav, A., Авідзба, Ю. Н., Панасенко, О. І., & Кошовий, О. М. (2025). Склад, хемотипи та субхемотипи ефірних олій з плодів коріандру звичайного та кмину звичайного, що культивуються в різних країнах. ScienceRise: Pharmaceutical Science, (5 (57), 20–28. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2025.341811

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки