Фітохімічне та фармакологічне дослідження полісахаридних комплексів плодів prunus domestica

Автор(и)

  • Taras Upyr Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-2374-5497
  • Shahm Basim Mohammed Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна
  • Al-Jabbar Ali Sahlani Bashar Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна
  • Larysa Lenchyk Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-6551-9036
  • Igor Senyuk Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна
  • Viktoria Kyslychenko Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-0851-209X

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2018.135825

Ключові слова:

слива, екстракт, полісахариди, елементи, гістоструктура, печінка щурів, інтоксикація етанолом

Анотація

Ціль. Метою нашої роботи було провести фракціонування полісахаридних комплексів з свіжих плодів сливи, дослідити елементний склад свіжих плодів сливи, провести порівняльне дослідження вмісту нейтральних моноцукрів у одержаних комплексах, та дослідити їх вплив на гістоструктуру печінки щурів в умовах етанольної інтоксикації

Методи. Аналіз макро- та мікроелементів проводили на атомно-емісійному спектрофотометрі ISE 3500 (Thermo Scientific, США). Вміст полісахаридних фракцій, таких як: волокна, водорозчинний полісахаридний комплекс (ВПК) та пектин, проводили гравіметричним методом. Порівняльне вивчення вмісту моносахаридів у отриманих фракціях проводили з додаванням пікринової кислоти на спектрофотометрі Hewlett Packerd 8453 при довжині хвилі 463 нм у кюветі з товщиною шару 10 мм.

Досліджено вплив волокон та ВПК плодів сливи на гістоструктуру печінки щурів на моделі інтоксикації етанолом.

Результати. У результаті досліджень визначено елементний склад плодів сливи з найбільшим вмістом калію – 2000 мкг/100г. Вміст важких металів у плодах сливи не перевищував норм, встановлених Державною фармакопеєю України. Зі свіжих плодів сливи були отримані три фракції полісахаридів: волокна, ВПК і пектини. Найбільший вміст нейтральних цукрів було визначено у ВПК – 61,52±1,47 %,. їх вміст в волокнах та пектині склав: 59,23±1,15 % та 22,85±0,55 % відповідно.

Було підтверджено, що одночасне вживання етанолу з волокнами плодів сливи в дозі 200 мг/кг запобігає розвитку жирової дистрофії паренхіми печінки, на відміну від аналогічної схеми введення ВПК плодів сливи у тій самій дозі та препарату порівняння силібор в дозі 30 мг/кг.

Висновки. Враховуючи результати фітохімічних та фармакологічних досліджень, можна зробити висновок, що волокна плодів сливи є перспективними для подальшого дослідження з метою створення нових ефективних і безпечних лікарських засобів з метою їх використання в медичній практиці

Біографії авторів

Taras Upyr, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Асистент

Кафедра фармакогнозії

Shahm Basim Mohammed, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Аспірант

Кафедра хімії природних сполук

Al-Jabbar Ali Sahlani Bashar, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Аспірант

Кафедра біологічної хімії

Larysa Lenchyk, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Доктор фармацевтичних наук, доцент

Кафедра хімії природних сполук

Igor Senyuk, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат фармацевтичних наук, доцент

Кафедра біологічної хімії

Viktoria Kyslychenko, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Доктор фармацевтичних наук, професор

Кафедра хімії природних сполук

Посилання

  1. Chernykh, V. P. (Ed.) (2010). Farmatsevtychna entsyklopediya. Kyiv: MORION, 1952.
  2. Stickney, J. C., Van Liere, E. J., Northup, D. W. (1951). Correlation Between Propulsive Motility and Length of the Small Intestine in Albino Rats and Dogs. American Journal of Physiology-Legacy Content, 167 (2), 399–402. doi: http://doi.org/10.1152/ajplegacy.1951.167.2.399
  3. Celik, F., Gundogdu, M., Alp S., Muradoglu, F., Ercişli, S., Gecer, M. K., Canan, I. (2017). Determination of phenolic compounds, antioxidant capacity and organic acids contents of Prunus domestica L., Prunus cerasifera Ehrh. and Prunus spinosa L. fruits by HPLC. Acta Chromatographica, 29 (4), 507–510. doi: http://doi.org/10.1556/1326.2017.00327
  4. Senyuk, I. V., Bashar, A.-S. J., Lenchyk, L. V. (2017). Investigation of different substances catharic properties made from Prunus domestica. Ukrainian biopharmaceutical journal, 5 (52), 21–25. doi: http://doi.org/10.24959/ubphj.17.134
  5. Mohammed Shahm Basim, Lenchik, L. V., Caidov, N. B. (2017). Plody slivy domashney – perspektivnoe syr'e dlya sozdaniya lekarstvennyh sredstv. Nauka i innovaciya. Seriya estestvennyh nauk, 4, 42–48.
  6. The State Pharmacopoeia of Ukraine (2008). Kharkiv: RІRЕG, 620.
  7. Koshovyi, O. M., Zaitsev, H. P., Kovalova, A. M., Komisarenko, A. M. (2012). Doslidzhennia aminokyslotnoho ta monotsukrovoho skladu spyrtovoho ekstraktu z lystia evkaliptu prutovydnoho. Farmakom, 1-2, 46–49.
  8. Belousov, M. V., Cybukova, T. N., Berezovskaya, T. P., Tihonova, O. K., Basova, E. V., Zeyle, L. A., Yusubov, M. S. (2002). Elementniy sostav bagul'nika bolotnogo. Himiya rastitel'nogo syr'ya, 4, 35–38.
  9. Kabata-Pendias, A. (2010). Trace elements in soils and plants. New York: CRC press, 548. doi: http://doi.org/10.1201/b10158
  10. Merkulov, G. A. (1969). Kurs patologogistologicheskoy tekhniki. Leningrad: Medicina, 424.
  11. Serov, V. V., Lapish, K. (1989). Morfologicheskaya diagnostika zabolevaniy pecheni. Moscow: Medicina, 336.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-29

Як цитувати

Upyr, T., Basim Mohammed, S., Bashar, A.-J. A. S., Lenchyk, L., Senyuk, I., & Kyslychenko, V. (2018). Фітохімічне та фармакологічне дослідження полісахаридних комплексів плодів prunus domestica. ScienceRise: Pharmaceutical Science, (3 (13), 32–37. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2018.135825

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки