Вибір коригентів смаку та первинного пакування для комбінованого орального розчину під умовною назвою «Магліцимет»

Автор(и)

  • Daria Snehyrova Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-7084-7280
  • Lyudmila Almakaeva Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-8997-4634

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2019.165650

Ключові слова:

оральний розчин, солі магнію, корекція смаку, первинне пакування

Анотація

Мета. На основі теоретичних та експериментальних досліджень обрати коригенти смаку і первинне пакування для комбінованого орального розчину під умовною назвою «Магліцимет» на основі солей магнію аспарагінату, магнію глутамінату, гліцину і метилкобаламіну.

Методи. У дослідженнях використовували органолептичні, фізико-хімічні, фармако-технологічні методи згідно вимог Державної Фармакопеї України та Європейської Фармакопеї.

Результати. Для надання препарату приємних органолептичних характеристик нами були досліджені серії отриманого розчину з різними коригентами та їх концентраціями. При виборі підсолоджувача вивчали натрію цикламат у кількості 0.05-0.15 %; натрію сахаринат у кількості 0.05-0.15 %; натрію сахаринат і сорбітол в таких співвідношеннях: 0.1 і 5 %, 0.1 і 8.5 %, 0.15 і 10 %; сахарозу у кількості 20-30 %. Дослідження проводили на основі методик А.І. Тенцової та І.А. Єгорова в три окремих етапи. На першому етапі отримали 12 серій розчину з різними підсолоджувачами, з яких до другого етапу пройшли чотири. На третьому етапі на підставі оцінок групи добровольців обирали найкращий. Ним виявився натрію сахаринат у кількості 0.1 %. Для вибору ароматизатора досліджували такі: «вишня», «малина», «персик» в кількості від 0.1 до 1.0 %. В результаті досліджень було визначено, що найкращими смаковими якостями володів зразок з ароматизатором «вишня» у кількості 0.6 %. При визначенні первинного пакування досліджували дозволені в Україні флакони по 100 мл з помаранчевого скла і поліетилентерефталату (двох типів). Проводили контроль основних показників якості досліджуваних зразків після 3, 6, 9, 12, 18 місяців зберігання у флаконах. Встановлено, що всі види пакування не викликали змін основних показників якості розчину, що виходять за межі проекту методів контролю якості. Це дозволяє рекомендувати всі види досліджуваних флаконів.

Висновки. На підставі теоретичних та експериментальних досліджень для комбінованого орального розчину під умовною назвою «Магліцимет» обрані підсолоджувач натрію сахаринат у кількості 0.1 % і ароматизатор «вишня» у кількості 0.6 %. В якості первинного пакування рекомендуються всі види досліджених флаконів: з помаранчевого скла і поліетілентерефталату (двох типів)

Біографії авторів

Daria Snehyrova, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Аспірант, молодший науковий співробітник

Кафедра промислової фармації

Науково-дослідна лабораторія парентеральних та оральних рідких лікарських засобів

Lyudmila Almakaeva, Національний фармацевтичний університет вул. Пушкінська, 53, м. Харків, Україна, 61002

Доктор фармацевтичних наук, професор, завідувач лабораторії

Науково-дослідна лабораторія парентеральних та оральних рідких лікарських засобів

Посилання

  1. Spasov, A. A. (2000). Magniy v meditsinskoy praktike [Magnesium in medical practice]. Volgograd, 268.
  2. Gromova, O. A., Torshin, I. Y., Grishina, T. R., Fedotova, L. E. (2012). Defitsit magniya kak problema stressa i dezadaptatsii u detey [Magnesium deficiency as a problem of stress and maladaptation in children]. Russkiy meditsinskiy zhurnal, 20 (16), 813–821.
  3. DiNicolantonio, J. J., O’Keefe, J. H., Wilson, W. (2018). Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis. Open Heart, 5 (1), e000668. doi: http://doi.org/10.1136/openhrt-2017-000668
  4. Al Alawi, A. M., Majoni, S. W., Falhammar, H. (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. International Journal of Endocrinology, 2018, 1–17. doi: http://doi.org/10.1155/2018/9041694
  5. Kuznetsov, A. A., Kabakova, T. I., Kuznetsov, A. V. (2012) Udobstvo primeneniya kak ekonomicheskiy faktor optimizatsii ratsionalnogo ispolzovaniya lekarstvennyih sredstv [Ease of use as an economic factor in optimizing the rational use of medicines]. Fundamentalnyie issledovaniya, 10, 397–399.
  6. Schiffman, S. S. (2018). Influence of medications on taste and smell. World Journal of Otorhinolaryngology – Head and Neck Surgery, 4 (1), 84–91. doi: http://doi.org/10.1016/j.wjorl.2018.02.005
  7. Anurova, M. N., Bahrushina, E. O., Pyatigorskaya, N. V., Yambikova, O. M (2015). Printsipyi korrektsii vkusa peroralnyih geley s sinteticheskimi lekarstvennyimi veschestvami [Principles of taste correction oral gels with synthetic medicinal substances]. Farmatsiya i farmakologiya, 4 (11), 15–20.
  8. Campbell, G. A., Vallejo, E. (2015). Primary Packaging Considerations in Developing Medicines for Children: Oral Liquid and Powder for Constitution. Journal of Pharmaceutical Sciences, 104 (1), 52–62. doi: http://doi.org/10.1002/jps.24223
  9. Raina, Н., Jindal, A. (2017). Packaging of Non-Injectable Liquid Pharmaceuticals. Journal of Applied Pharmaceutical Science, 2, 248–257.
  10. Singh, K., Gupta, R. (2007). Stability studies on a cough syrup in plastic containers. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, 69 (3), 408–413. doi: http://doi.org/10.4103/0250-474x.34551
  11. Almakaeva, L. G., Begunova, N. V., Almacaev, M. S. (2013). Issledovaniya po vyiboru pervichnoy upakovki dlya oralnogo rastvora arginina asparaginata. Tovaroznavchi aspekti spozhivchih tovariv. Kharkiv: Vid-vo NFaU, 9–10.
  12. Derzhavna Farmakopeya Ukrayini (2014–2015). Vol. 1–3. Kharkiv: Derzhavne pidpriemstvo «Ukrayinskiy naukoviy farmakopeyniy tsentr yakosti likarskih zasobiv», 1128, 724, 732.
  13. European Pharmacopoeia. 9th Edition. European Directorate for the Quality of Medicines (EDQM) (2016). Strasbourg: Council of Europe, 4016.
  14. Japanese Pharmakopeia 16-th ed. (2011–2014). The Ministry of Health, Labour and Welfare.
  15. Voda ochyshchena (2014). Derzhavna Farmakopeia Ukrainy. Dopovnennia 2. Kharkiv: Derzhavne pidpryiemstvo «Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv», 129.
  16. Lyuk, E., Yager, M. (2003). Konservantyi v pischevoy promyishlennosti. Svoystva i primenenie [Preservatives in the food industry. Properties and application]. Saint Petersburg: GIORD, 256.
  17. Buldakov, A. S. (2003). Pischevyie dobavki [Nutritional Supplements]. Moscow: DeLi-print, 436.
  18. Getalo, O. V., Tsihotska, O. O., Saliy, O. O. (2005). Rozrobka siropu z magniyu hloridom i vitaminom B6 [Development of syrup from magnesium chloride and vitamin B6]. Visnik farmatsiyi, 3, 59–61.
  19. Sheryakova, Yu. A., Hishova, O. M. (2014). Podslastiteli v siropah i ih harakteristika [Sweeteners in syrups and their characteristics]. Vestnik farmatsii, 2, 106–111.
  20. Chueshov, V. I., Hohlova, L. M., Lyapunova, O. O., Sayko, I. V., Gladuh, E. V., Egorov, I. A. et. al.; Chueshov, V. I. (Ed.) (2003). Tehnologiya likiv promislovogo virobnitstva [Technology of medicines for industrial production]. Kharkiv: Zoloti storinki, 720.
  21. Tentsova, A. I. (1981). Aktualnyie voprosyi poiska i tehnologiya lekarstv [Actual questions of search and technology of medicines]. Kharkiv, 145.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-04-26

Як цитувати

Snehyrova, D., & Almakaeva, L. (2019). Вибір коригентів смаку та первинного пакування для комбінованого орального розчину під умовною назвою «Магліцимет». ScienceRise: Pharmaceutical Science, (2 (18), 4–9. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2019.165650

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки