Розробка методики кількісного визначення меж розчинності мало розчинних у воді речовин на прикладі кверцетину

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4852.2023.283293

Ключові слова:

кверцетин, ідентифікація, кількісне визначення, ВЕРХ, розробка методу, біоеквівалентність, біовейвер, мас-спектрометрія, розчинність, випробування на розчинення

Анотація

Мета. Враховуючи важливість цієї фізико-хімічної характеристики як визначального фактору при дослідженні біоеквівалентності та біодоступності, існує потреба в розробці методу кількісного визначення межі розчинності кверцетину.

Матеріали та методи. Концентрацію кверцетину в отриманих зразках визначали хроматографічним методом із застосуванням зовнішнього стандарту. В якості стандарту використовували фармакопейний стандарт – СЗ ДФУ. Для вимірювань використовували рідинний хроматограф Agilent 1290 з мас-спектрометричним детектором Agilent 6530 TOF, колонку 50 х 4,6 мм, заповнену сорбентом з прищепленою фазою октилсилікагелю, розмір частинок – 1,7 μm.

Результати. Встановлено межу розчинності кверцетину, як малорозчинної речовини із заздалегідь заданою точністю. На основі отриманих даних досліджено кінетику розчинення кверцетину. У процесі ідентифікації та кількісного визначення використовувався метод ВЕРХ у поєднанні з мас-спектрометричним детектором QTOF. Для зменшення похибки визначення точки, яка відповідатиме межі розчинності кверцетину у воді, отриману експериментальну залежність апроксимували поліноміальною залежністю, для якої шляхом розв’язання системи рівнянь у програмі Microsoft Excel знайдено значення концентрації, що відповідають точки перегину досліджуваних залежностей.

Висновки. В результаті проведених досліджень розроблено новий підхід до кількісного визначення межі розчинності важко або практично нерозчинних речовин у водних середовищах з нейтральним значенням рН. Встановлено точне значення межі розчинності досліджуваного зразка кверцетину, яке становило 3.02 мкг/мл. Досліджено кінетику вивільнення кверцетину у водних розчинах

Біографії авторів

Наталія Вадимівна Ханіна, Національний фармацевтичний університет; Meitheal Pharmaceuticals (USA)

PhD студент

Кафедра фармацевтичної хімії;

Старший помічник менеджера з питань регулювання

Вікторія Акопівна Георгіянц, Національний фармацевтичний університет

Доктор фармацевтичних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедрa фармацевтичної хімії

Вадим Андрійович Ханін, Національний фармацевтичний університет

PhD Хімія, спеціаліст з контролю якості

Державна лабораторія контролю якості лікарських засобів

Посилання

  1. Mudrak, I. H., Zaliska, O. M. (2011). Analiz dynamiky dokazovykh danykh pro likarski roslynni zasoby u bazi Kokrana. Farmatsevtychnyi chasopys, 3, 75–78.
  2. Sahoo, N., Manchikanti, P., Dey, S. (2010). Herbal drugs: Standards and regulation. Fitoterapia, 81 (6), 462–471. doi: https://doi.org/10.1016/j.fitote.2010.02.001
  3. Borghetti, G. S., Carini, J. P., Honorato, S. B., Ayala, A. P., Moreira, J. C. F., Bassani, V. L. (2012). Physicochemical properties and thermal stability of quercetin hydrates in the solid state. Thermochimica Acta, 539, 109–114. doi: https://doi.org/10.1016/j.tca.2012.04.015
  4. Kaşıkcı, M., Bağdatlıoğlu, N. (2016). Bioavailability of Quercetin. Current Research in Nutrition and Food Science Journal, 4 (2), 146–151. doi: https://doi.org/10.12944/crnfsj.4.special-issue-october.20
  5. Parasuraman, S., Anand David, A., Arulmoli, R. (2016). Overviews of biological importance of quercetin: A bioactive flavonoid. Pharmacognosy Reviews, 10 (20), 84–89. doi: https://doi.org/10.4103/0973-7847.194044
  6. Zheng, Y.-Y., Ma, Y.-T., Zhang, J.-Y., Xie, X. (2020). COVID-19 and the cardiovascular system. Nature Reviews Cardiology, 17 (5), 259–260. doi: https://doi.org/10.1038/s41569-020-0360-5
  7. Althans, D., Schrader, P., Enders, S. (2014). Solubilisation of quercetin: Comparison of hyperbranched polymer and hydrogel. Journal of Molecular Liquids, 196, 86–93. doi: https://doi.org/10.1016/j.molliq.2014.03.028
  8. WHO Model List of Essential Medicines, 18th list (2013). World Health Organization. Available at: https://apps.who.int/iris/handle/10665/93142
  9. Abraham, M. H., Acree, W. E. (2014). On the solubility of quercetin. Journal of Molecular Liquids, 197, 157–159. doi: https://doi.org/10.1016/j.molliq.2014.05.006
  10. Aguda, R., Chen, C.-C. (2016). Solubility of Nutraceutical Compounds in Generally Recognized as Safe Solvents at 298 K. International Journal of Chemical Engineering and Applications, 7 (5), 289–294. doi: https://doi.org/10.18178/ijcea.2016.7.5.591
  11. NCBI homepage U.S. National Library of Medicine National Center for Biotechnology Information. Pubchem. Available at: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/
  12. Chebil, L., Chipot, C., Archambault, F., Humeau, C., Engasser, J. M., Ghoul, M., Dehez, F. (2010). Solubilities Inferred from the Combination of Experiment and Simulation. Case Study of Quercetin in a Variety of Solvents. The Journal of Physical Chemistry B, 114 (38), 12308–12313. doi: https://doi.org/10.1021/jp104569k
  13. Srinivas, K., King, J. W., Howard, L. R., Monrad, J. K. (2010). Solubility and solution thermodynamic properties of quercetin and quercetin dihydrate in subcritical water. Journal of Food Engineering, 100 (2), 208–218. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2010.04.001
  14. State Pharmacopoeia of Ukraine. Vol. 1 (2015). Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center for Quality of Medicines, 1128.
  15. European Pharmacopoeia (2016). Strasbourg: European Department for the Quality of Medicines.
  16. Nastanova z klinichnykh doslidzhen. Likarski zasoby. Doslidzhennia biodostupnosti ta bioekvivalentnosti. Nastanova 42–7.1:2005. Kyiv: Ministerstvo okhorony zdorov’ia Ukrainy.
  17. M9 Biopharmaceutics Classification System-Based Biowaivers, Guidance for Industry U.S. Department of Health and Human Services Food and Drug Administration Center for Drug Evaluation and Research (CDER) Center for Biologics Evaluation and Research (CBER) (2021). Available at: https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/m9-biopharmaceutics-classification-system-based-biowaivers
  18. Marchyshyn, S. M., Stoiko, L. I., Mosula, L. M. (2018). Vyznachennia flavonoidiv tyrlychu khreshchatoho travy (Gentiana Cruciata l.). Fitoterapiia. Chasopys, 2, 58–61.
  19. Grizodub, A. I., Gubarevich, I. G., Nikishina, L. E., Leontev, D. A., Akichev, A. Sh., Glumenko, E. N., Baumer, V. N. (2008). Zavisimost rastvorimosti fensuktcinala ot razmera chastitc. Farmakom, 1, 50–67.
  20. Doerfel, K. (1968). Statystyka v analytychnoi khimii. Moscow: Mir.
  21. Epshtein, N. A. (2019). Validation of Analytical Procedures: Graphic and Calculated Criteria for Assessment of Methods Linearity in Practice. Drug Development & Registration, 8 (2), 122–130. doi: https://doi.org/10.33380/2305-2066-2019-8-2-122-130
  22. Kovalevska, I. V., Ruban, O. A., Hrudko, V. O. (2015). Study of quercetin release of solid dispersions with macromolecular substances. Zbirnyk naukovykh prats spivrobitnykiv NMAPO im. P. L. Shupyka, 24 (5), 318–322. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsnmapo_2015_24%285%29__62
  23. Zenkevich, I. G., Guschina, S. V. (2010). Determination of dissociation constants of species oxidizable in aqueous solution by air oxygen on an example of quercetin. Journal of Analytical Chemistry, 65 (4), 371–375. doi: https://doi.org/10.1134/s1061934810040064
  24. Zenkevich, I. G., Olisov, D. A., Shafigulin, R. V., Bulanova, A. V. (2019). A new approach to the chromatographic determination of quercetin water solubility. Analitika i Kontrol, 23 (3), 386–392. doi: https://doi.org/10.15826/analitika.2019.23.3.013
  25. Kovalevska, I. V. (2014). Quercetin physical-chemical characteristics’ definition. Current issues in pharmacy and medicine: science and practice, 1 (14): 9–11. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/apfimntp_2014_1_5
  26. Shubenkova, E. G. (2015). Kolloidnaia khimiia. Poverkhnostnye iavleniia: praktikum. Omsk: Izd-vo OmGTU, 64.
Розробка методики кількісного визначення меж розчинності мало розчинних у воді речовин на прикладі кверцетину

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-30

Як цитувати

Ханіна, Н. В., Георгіянц, В. А., & Ханін, В. А. (2023). Розробка методики кількісного визначення меж розчинності мало розчинних у воді речовин на прикладі кверцетину. ScienceRise: Pharmaceutical Science, (3(43), 58–66. https://doi.org/10.15587/2519-4852.2023.283293

Номер

Розділ

Фармацевтичні науки