Високоякісний аналіз сухого екстракту сировини артишоку іспанського (Cynara Scolymus L.), культивуваного в Узбекистані
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4852.2024.310826Ключові слова:
артишок, цинарозид, біоелементи, гепатопротектори, екстракт артишоку, кофеїн, флавоноїдАнотація
Мета. Рослини артишоку все частіше культивуються в Узбекистані, де зростає інтерес до їх сировини для потенційного застосування у фармацевтичній промисловості. Це дослідження має на меті оцінити доцільність і переваги інтеграції компонентів, отриманих з артишоків, у фармацевтичні препарати, зосереджуючись на їхніх визнаних лікувальних властивостях і можливих економічних вигодах, які можуть виникнути в результаті таких інновацій.
Матеріали та методи. Для створення високоефективних препаратів на основі сировини артишоку (Cynara scolymus L.), культивованого в Узбекистані, проведено якісний і кількісний аналіз деяких біологічно активних речовин, що містяться в сировині, а також порівняльна оцінка їх накопичення в рослині, що росте в різних кліматичних умовах. Під час якісного аналізу сировини артишоку іспанського, культивованого в Узбекистані, виявлені важливі біологічно активні речовини, такі як фенольні сполуки, оксикоричні кислоти та флавоноїди, дубильні речовини, амінокислоти, аскорбінова кислота.
Результати. Кількісний аналіз, проведений на сировині артишоку, виявив помітно високу концентрацію кількох біологічно активних сполук. Зокрема, дослідження виявило значний рівень хлорогенової кислоти, яка відома своїми антиоксидантними властивостями; цинарозид, визнаний своїми потенційними перевагами для здоров'я; рибофлавін, незамінний вітамін; кофеїн, стимулятор; і кавова кислота, ще один потужний антиоксидант. Ці висновки підкреслюють харчову цінність і потенційне терапевтичне застосування артишоку.
Висновки. Артишок іспанський (Cynara cardunculus) відрізняється значним накопиченням необхідних біоелементів, зокрема натрію, калію, кальцію, магнію. Ці мінерали присутні у високій концентрації в сировині рослини, що свідчить про те, що воно має цінні лікувальні властивості. Терапевтичний потенціал цих біоелементів підвищує привабливість артишоку колючого як перспективного джерела для застосування в медицині
Посилання
- Ceccarelli, N., Curadi, M., Picciarelli, P., Martelloni, L., Sbrana, C., Giovannetti, M. (2010). Globe artichoke as a functional food. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, 3 (3), 197–201. https://doi.org/10.3233/s12349-010-0021-z
- Salem, M. B., Affes, H., Ksouda, K., Dhouibi, R., Sahnoun, Z., Hammami, S., Zeghal, K. M. (2015). Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits. Plant Foods for Human Nutrition, 70 (4), 441–453. https://doi.org/10.1007/s11130-015-0503-8
- Ferracane, R., Pellegrini, N., Visconti, A., Graziani, G., Chiavaro, E., Miglio, C., Fogliano, V. (2008). Effects of Different Cooking Methods on Antioxidant Profile, Antioxidant Capacity, and Physical Characteristics of Artichoke. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56 (18), 8601–8608. https://doi.org/10.1021/jf800408w
- Orlovskaya, T. V. (2011). Pharmacognostic study of some cultivated plants in order to expand their use in pharmacy. [Author's thesis for the degree of Doctor of Pharmacy].
- Orlovskaya, T. V., Luneva, I. L., Chelombit’ko, V. A. (2007). Chemical composition of Cynara scolymus leaves. Chemistry of Natural Compounds, 43 (2), 239–240. https://doi.org/10.1007/s10600-007-0093-2
- Luneva, I. L. (2009). Farmakognosticheskoe izuchenie artishoka koliuchego ( Cynara scolymus L.) introdutcirovannogo na Kavkazskikh Mineralnykh Vodakh [PhD thesis].
- Dranik, L. I. (1996). Khimicheskii sostav i lekarstvennoe ispolzovanie Cynara scolymus L. Rastitelnye resursy, 32 (4), 104.
- Dranik, L, I. (1965). Kil'kisne vyznachennia tsynarynu v lysti artyshoka (Cynara scolymus L.). Farmatcevticheskii zhurnal, 20 (5), 56–59.
- Mirrakhimova, T. A., Yunuskhodjaev, A. N. (2013). Comparative evaluation of some biologically active substances of artichoke prickly depending on the growing regions. Pharmaceutical Journal, 4, 51–55.
- Mirrakhimova, T. A., Yunuskhodjaev, A. N. (2014). Quantitative content of the main groups of biologically active substances in the leaves of artichoke prickly. Pharmaceutical Journal, 2, 41–45.
- Mirrakhimova, T. A., Yunuskhodzhaev, A. N. (2015). The prickly artichoke is a promising medicinal plant. Publishing and printing creative house named after Chulpan. Tashkent-2015, 206.
- Mirrakhimova, T. A., Yunuskhodzhaev, A. N. (2013). Study of lipid and amino acid composition of prickly artichoke leaves. Pharmaceutical Journal, 3, 23–27.
- Mirrakhimova, T. A., Yunuskhodzhaev, A. N., Mezhlumyan, L. G. (2016). Proteins and Polysaccharides from Cynara scolymus Receptacles. Chemistry of Natural Compounds, 52 (3), 569–570. https://doi.org/10.1007/s10600-016-1713-5
- Azizov, I. K., Akhmadova, G. A. (2021). Amino acid composition of the seeds of kiwicha (Amaranthus caudatus) growing in Uzbekistan. Farmaciya (Pharmacy), 70 (7), 37–40. https://doi.org/10.29296/25419218-2021-07-06
- Akhmadova, G. A., Azizov, I. K., Akhmadova, Y. (2023). Determination of vitamins in seeds and oil of amaranth tailed grown in Uzbekistan. Farmaciya (Pharmacy), 72 (8), 13–18.
- Vidal. Medicines in Uzbekistan (2010). Moscow: CJSC "AstraPharmService", 672.
- Akhmadova, G. A., Azizov, I. K., Mamadrahimov, A. (2018). Quantitative determination of tocopherols and scalvane in oil of seeds Amaranth Caudate. Problems and Perspectives in Pharmaceutics and Drug Discovery, 1 (1), 33–41.
- Saidkarimova, N. B. (2023). Preliminary phytochemical screening of callisia fragrans dry extract. Current Issues And Trends In The Development Of The Modern Pharmaceutical Industry, 151.
- Iminova, I. M., Iminova, M. M. (2016). Flavonoids determination in" hepostim" liquid extract by HPLC method. Iuzhno-Uralskie nauchnye chteniia, 1, 55–58.
- Abdullaeva, N. K., Khusainova, R. A., Iunuskhozhieva, N. E. (2021). Kolichestvennoe opredelenie liofilnogo preparata «kobafen» liofil preparatini miқdorini aniқlash Tashkentskii farmatcevticheskii institut. O’zbekiston Farmatsevtik Xabarnomasi, 35.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Gulrano Akhmadova, Tanzila Mirrakhimova, Guzaloy Ismoilova
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.