Роль екологічного та етнічного досвіду в культурі природокористування як чиннику національної самоідентифікації українського народу

Автор(и)

  • Tetiana Tsoi

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.2.2020.220401

Ключові слова:

екологічний та етнічний досвід, екологічна культура, етнос, національна самоідентифікація, універсальна макроетика.

Анотація

Метою статті є визначення ролі екологічного та етнічного досвіду в культурі природокористування українського народу для формування сучасної екологічної культури нації. Методологія дослідження побудована на міждисциплінарному інтегруванні методів філософії, екології, етики та культурології. Наукова новизна визначається актуальністю осмислення перетину «екологічного» та «етнічного» для формування сучасної екологічної культури українського суспільства, що є вагомим чинником національної самоідентифікації. Висновки. Залучення традиційного екологічного та етнічного досвіду окремого народу є важливим чинником для подальшого його поступу, оскільки одним із сутнісних показників стабільності розвитку національної культури має бути етно-екологічна спрямованість, тобто використання етнічних та екологічних традиції, на основі яких можна вибудовувати інноваційні процеси і прямувати в майбутнє. Для адекватного сприйняття положень універсальної макроетики, необхідно врахувати екологічні принципи, та на практиці реалізувати смисли, закладені в нашій духовній традиції. Важливо усвідомлювати не лише необхідність включитися в глобальний цивілізаційний простір, а й передбачити ті ризики, що несе в собі таке включення. Не в останню чергу мова йде про національну самоідентифікацію як про протидію глобальній уніфікації.

Посилання

Gumilev, L.N. (1997). Ethnogenesis and biosphere of the Earth. Moscow: Institute of the DI – DIK [in Russian].

Environmental dimensions of globalization. (2006). Kyiv: PARAPAN [in Ukrainian].

Ethnicity. Culture. History. Social philosophy Essay. (2006). Kyiv.: Nizhyn: Vudavets PP Lysenko M.M [in Ukrainian].

Ethos and morality in the modern world. (2004). Kyiv: PARAPAN [in Ukrainian].

Yermolenko, A.M. (2003). Environmental ethics: problems of substantiation. Praktychna filosofiia. 3, 133-147 [in Ukrainian].

Yermolenko, A.M. (2000). Communicative Practical Philosophy. Kyiv: Libra [in Ukrainian].

Krut, I.V., Zabelin, I.M. (1988). Essays on the history of ideas about the relationship between nature and society. Moskva: Nauka [in Russian].

National being among ecological realities: a monograph. (2000). Kyiv: Tandem [in Ukrainian].

Yurchenko, L.I. (2008). Ecological culture in the context of ecological safety. Kyiv: PARAPAN [in Ukrainian].

Hargrove E. Foundations of environmental ethics, New Jersey: Prentice-Hall, 1988. 229 p.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Культурологія